Svět knihy 2018

8:00

 

Právě v těchto dnech se na pražském Výstavišti koná další ročník našeho největšího knižního veletrhu: Svět knihy. Letos je věnován komiksu, a proto je celý prostor zaplněn komiksovými postavami a motivy. V dnešním článku se tedy dočtete, jak se mi na veletrhu líbilo a co jsem si nakonec všechno odvezla domů.
 
 
 

Já jsem Svět knihy navštívila ve čtvrtek. V areálu byly školy snad z celé Prahy a taky tam byla spousta knihovnic s kufříky na kolečkách. Nejvíc rušno bylo asi u stánku Euromedie, kde mají knihy za hubičku. Vybíraly jak děti, tak knihovnice. Já jsem byla skromná a (v prvním kole, muhehe, protože pak jsem se ke stánku při odchodu z veletrhu vracela) koupila jsem si jen jednu knihu.
Vlastně nepovažuju veletržní slevy á la dvacet procent z knihy za atraktivní, když na každém druhém eshopu je koupím ještě o několik desítek korun levněji. Většinou se ale na veletrhu objevují bedny s výprodejovými knihami (a cenami) a ty už pak stojí za to. To byl u mě případ právě (té mé první) návštěvy u Euromedie.
 
 
Další knihy jsem pak nakoupila u stánku Pevnosti, kde měly u časopisů přibalené peckové knihy, o kterých jsem už nějakou chvíli přemýšlela. Například komiks Mezi řádky nebo Františku Kotletu. Za 40 -70 korun nebylo co řešit. Původně jsem koukala i do těch jejich výprodejových krabic, ale většina z těch knih byla z nějaké série a mně se moc nechce doma hromadit série. Teda jasně, i něco z těch Plusek je ze sérií. Ale to je prostě jiné. Komiks Mezi řádky jsem chtěla dlouho zkusit, Kotleta by měl být tradičně fajn a ta třetí knížka bude překvapením. Moc od toho  nečekám, tak uvidím.
Jinak co mě velmi příjemně překvapilo, byly časopisy Soffa, které byly v jednom ze stánků v pravém křídle. Měli jak anglické verze, tak české verze. Ani jsem nevěděla, že vychází Soffa i česky. No v každém případě já jsem si vzala ty anglicky psané a už se těším, až si o víkendu uvařím kávu a časopisy si prohlédnu a přečtu (vždycky napřed prohlížím a pak čtu).
Jo a taky jsem si vzala ze sentimentu jedny Top dívky. Očekávám, že se nic nezměnilo a že to i po letech bude pořád stejně... stejné.
 
No a nakonec proběhla ta druhá zastávka u Euromedie. Ta mě vyšla asi nejdráž. Váhala jsem mezi Artemis a Smrtkou. Nakonec jsem si radši vzala obě. Doufám totiž, že tím, že sem si koupila první díl série Smrtka, vydá Yoli i další díly a neskončí to jako se sérií Bez šance, kdy sérii zastavili.
Kromě toho jsem si nabrala ediční plány snad všech vydavatelství.
Nejčastěji teď čtu knížky z Hosta, Arga a z Paseky a právě na tyhle ediční plány jsem nejvíc zvědavá.
Teď mě napadlo, že jsem si nevzala Crew. No nevadí, budu to zas sledovat přes internet.
Zatím jsem prolistovala jen Hosta a musím říct, že to vypadá velmi slibně! Hlavně co se žánru sci-fi/fantasy týče. Už aby byl podzim, řeknu vám.
 
 
A taky - jako každý rok - jsem se zastavila u stánku Mamma help. Rok co rok tu kupuji nějakou maličkost, protože tam prodávají přímo holky z Mamma helpu a já věřím, že ty peníze zkrátka jdou na správnou věc. Letos jsem si u nich koupila záložku a mamka mi koupila obal na knihy. Prostě když knižní veletrh, tak stylově.
 
Veletrh mě ani nezklamal, ani nepřekvapil. Už roky mi to přijde celé stejné. V prostorách veletrhu je vždycky horko jako blázen a jsou tu mraky lidí. Ani jedno tedy není v takové míře, jako to bylo loni na Humbooku. Tam to bylo fakt maso.
 
Pořád mi přijde, že trochu vázne občerstvení, ale letos jsem v pravém křídle viděla zmrzlinu v tuk-tuku a teda myslím, že tohle by klidně mohla být ta správná cesta. Sice je pak trochu nepříjemné, že návštěvníci si prohlížejí knihy se zmrzlinou v ruce, ale dokud to bude na Výstavišti, asi to jiné nebude.
Pamatuju si, když byl veletrh jednou v Kongresovém centru na Vyšehradě. Přišlo mi to mnohem prostornější a příjemnější. Možná by zase stálo za to změnit místo působiště.
 

 

 
 
 
 

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz