Čtenářská výzva: květen (togaf)

10:00

Kniha, jejíž obálka je převážně zelená

Miloš Urban: Hastrman
Anotace z cbdb: Novodobá utopie, dílo pozdního romantismu, pohádka pro lid držený pod krkem svou vlastní politickou reprezentací – tak lze charakterizovat Hastrmana, potenciální černou knihu ekoterorismu…, kdyby to nebyla kniha zelená. První část zavádí čtenáře do třicátých let devatenáctého století. Do Staré Vsi přijíždí její pán, volnomyšlenkářský šlechtic a podivínský diplomat, který se dlouhá léta zdržoval v cizině a pak se rozhodl pro klidný život ve staré vlasti. Nepočítal však s tím, že v nepatrné vesnici objeví celý nový svět. Druhá kniha vrhá hrdinu do dnešního dne, přímo doprostřed odporné přítomnosti se všemi jejími zlořády a nečistotami. Hrdina bere do rukou zbraň, aby v zemi udělal pořádek a vydobyl zpět to, oč moderní doba připravila člověka.


Zadání na tento měsíc znělo zelená obálka knihy a jaká kniha může být zelenější než ta o vodníkovi, notabene, když má ta kniha v podnázvu "zelený román". Ranou tvorbu Miloše Urbana mám velmi ráda, Hastrmana jsem si šetřila na horší časy. A když teď tuto knihu zfilmovali a plakáty na film na motivy této knihy jsou všude, usoudila jsem, že horší časy nastaly. 

Hastrman mi připomínal mou oblíbenou Urbanovu knihu Sedmikostelí. V obou knihách je patrný odpor k moderním změnám a násilné řešení a utopistický konec. Hastrman má dvě části, přičemž ta druhá je mnohými čtenáři zatracovaná. V první knize se hastran Johan Salomon hrabě de Caus odstěhuje na své severočeské panství. Pozoruje a později se i zapojuje do života v blízké vesnici. Příběh začíná na jaře a končí na podzim. Hrabě se stihne zúčastnit několika pohanských rituálů i křesťanských svátků, stihne se i zamilovat do dívky, která předběhla svou dobu a stihne i dostát svému titulu hastrmana a utopí pár dušiček. 

Druhá část se odehrává v současnosti. Hrabě se vrací z ciziny a nachází "svoji" zem zdevastovanou. A začíná se mstít. Tato část knihy dokončuje rok - trvá od podzimu do Nového roku. Závěr knihy je utopie vracející život o sto let zpět. Právě s pomstou hastrmana mají čtenáři problém. Druhou část knihy často označují jako ekoterorismus, agitku či křečovité moralizování. Mně se líbila i tato pomlouvaná část. Hastrman se snaží a pere se s větrnými mlýny a já mu držela palce, aby nad byrokracií vyhrál. 

Hastrman je opět velmi čtivý a plný tajemné poetiky. Místy mě ta poetičnost štvala a mátla. Další výhradu mám k pohanským rituálům na začátku knihy. Přišlo mi to přehnané, některé rituály působily nevěrohodně a celkově tam tohoto tématu bylo hodně. Ale četlo se to jedna radost, to zase ano. 

Jsem ráda, že jsem se k Hastmanovi konečně dostala, moje obavy z druhé části knihy byly zbytečné.
Jen tím asi padá návštěva kina a zhlédnutí filmové podoby. Co jsem tak o filmu četla, zbytečně bych si kazila knižní zážitek. Ale kdo ví, třeba mě zvědavost udolá.

1. Populární komiksová kniha: SPNNĚNO (Oprásky sčeskí historje: Zmikund vs. Huz)
2. Kniha, která má netypické grafické zpracování
3. Česká kniha, jejíž překlad vyšel i v zahraničí
4. Dětská kniha, která má co říct i dospělému čtenáři: SPLNĚNO (A proto nejíme zvířátka)
5. Sbírka básní, ke které se už dlouho chystám
6. Kniha, jejíž děj se odehrává v Praze SPLNĚNO (O krok před peklem)
7. Tradiční vánoční kniha, kterou čtu každý rok
8. Kniha, která má na čbdb špatné hodnocení (méně než 20%)
9. Cestopis, který mě vezme na výlet kolem světa a zpět: SPLNĚNO (Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii)
10. Kniha, jejíž obálka je převážně zelená: SPLNĚNO (Hastrman) 
11. Kniha, která má víc než 400 stran
12. Audiokniha

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz