Čtenářská výzva: leden (togaf)

10:00

Jako první bod naší čtenářské výzvy jsem letos pokořila číslo devět, Cestopis, který mě vezme na výlet kolem světa a zpět. Cestopis Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii toto zadání plní na sto procent. Autorem této knihy je Ladislav Zibura, a pokud jste alespoň občasnými čtenáři našeho blogu, není vám tento blonďatý cestovatel neznámý.

Pokračovat ve čtení


Ve své třetí knize se porušuje pravidla, která si sám nastavil. Také je na textu vidět, že Ladislav se jako spisovatel vyvíjí. V poslední knize už není takový důraz na praktické nepohodlí, o puchýřích ani zmínka, také tak pečlivě nedokumentuje den po dni. Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii je více o lidech, kteří žijí v Ladislavem navštívené zemi. Hrabalovští pábitelé se najdou po celé zeměkouli a Ladislav má talent je objevovat. Nebo je možná "jen" dobrý posluchač. 

Opět jsem ocenila, cestovatelův postoj k nebezpečí na cestách. Nikde není tak nebezpečně, jak tvrdí televizní zprávy. Na druhou stranu si i Ladislav uvědomuje, že v některých částech světa je prostě praktičtější být muž. (Ach jo, já muž nejsem...na druhou stranu ani netoužím projít pěšky či na kole Arménii.).


Typický Ladislavův humor je i v této knize, ale není na něj kladen takový důraz jako v předchozích knihách nebo na cestovatelských přednáškách, které Ladislav pořádá. V popředí knihy jsou obyvatelé Arménie, Gruzie a Náhorního Karabachu. Abyste to nepochopili špatně, humor tu je a opět jsem se zasmála nahlas (bohužel zrovna jsem byla v MHD...ale čert to vem), jen tu humor a vtípky nejsou prvořadé. Obávám se, že nám princ Ládík dospívá.

A jako asi každý čtenář nové knihy prince Ládíka musím ocenit grafickou podobu knihy. Ilustrace od Tomski a Polanski jsou opravdu krásné. Poetické, nepřeplácané křiklavými barvami a svými jemnými obrysy doplňují vyprávění o dvou krásných zemích s poněkud smutným osudem.

Pokud rádi cestuje, i kdyby jen prstem po mapě nebo v neděli s Objektivem, doporučuji vám knihy Ladislava Zibury. A vlastně vám je doporučuji, i pokud cestování nenávidíte. Třeba vám Ladislav změní pohled na cestování. A kdyby ne, tak se alespoň pobavíte. 

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz