Vražedné Vánoce

10:00

Nastal advent a to je ta nejlepší chvíle na všechny ty s vánoční knihy, které jsem si během roku zapsala na seznam "Vánoce". Nejsem příliš sentimentální, takže první vánoční kniha je pěkně krvavá. Detektivní povídky od P. D. Jamesové obsahují sice i povídky, které se vánočního času týkají jen okrajově, ale to nevadí. I tak zvládne vyvolat tu správnou atmosféru anglických vánoc, tak jak si ji my z kontinentu představujeme.
P. D. Jamesová: Vánoční vražda a jiné povídky
Anotace z čbdb: Čtyři dosud nevydané povídky z pera jedné z nejslavnějších autorek detektivních příběhů. Jedna z nich popisuje případ, jehož součástí byla před padesáti lety sama P. D. Jamesová, v dalších dvou se seznámíme s mladým Adamem Dalglieshem. Všechny povídky jsou hravé, důmyslně sestavené a vyprávěné s elegancí a typickým náznakem humoru i hlubokým pochopení pro nejsložitější stránky lidské povahy.

První povídka se odehrává o Vánocích během druhé světové války. Kulisy příběhu jsou jak vystřižené z románů Agathy Christie - venkovské panské sídlo, vražda ve vyšších kruzích, omezený počet podezřelých... a velmi překvapivé rozuzlení. Inspiraci Agathou Christie P. D. Jamesová otevřeně přiznává. Ostatně je proslulá tím, že na dílo královny detektivek navazuje. Nejde ale o vykrádání oblíbených motivů, nýbrž o jejich aktualizaci. Tam, kde je příběh od Christie starosvětsky decentní, je Jamesová krutě upřímná. Její vraždy nemají onen jemný závoj distingovanosti jako třeba příběhy s Poirotem. Jamesová otevřeně přiznává, že vražda je krvavý zločin a ne vždy je spravedlivé pověsit vraha. 

Druhá povídka už není tak jasným odkazem na Agathu Christie, naopak krátký příběh o nevěře a vraždě z vášně je napsán překvapivě odtažitě. O to víc na čtenáře zapůsobí rozřešení vraždy. Ve sbírce povídek nesmí chybět Jamesové slavný detektiv Adam Dalgliesh. Dostal prostor hned ve dvou povídkách. Jak už to vrchní superintendant Dalgliesh umí, svojí schopností dedukce vyšetří dávný zločin a svým věcným nesentimentálním přístupem ulehčí pachatelově mysli. V poslední povídce se seznámíme s mladým seržantem Dalglieshem, který vyřeší během vánočního večera vraždu.

Všechny čtyři povídky jsou z minulosti a všechny mají překvapivé rozuzlení. Ač je pachatel vždy odhalen, zatčen je pouze v jednom případě. Netypicky pro detektivní romány, nejen P. D. Jamesové, se v knize objevuje humor. Suché a lehce ironické poznámky odlehčují děj a svým nečekaným umístěním do textu vyvolají ve čtenáři skutečně pobavení.

Vánoční vražda a jiné povídky je vyvážený soubor krátkých textů, které by se klině mohly rozpracovat do románu. V tomto rozsahu však působí svěže, méně melancholicky a depresivně, což je obvyklá nálada románů této autorka. Svátečení období navíc příběhům dodává napětí. Klidné rozjímaní je přerušeno brutalitou.

Pokud si chcete o Vánocích přečíst nějakou tematickou knížku a přitom nezabředat do sentimentu, je tento soubor dobrou volbou. Vánoční vraždu mohu doporučit i těm, kteří běžně nečtou klasické anglické detektivky, ale rádi by se s tímto žánrem seznámily.

Krásné mírumilovné Vánoce bez zločinů vám přeje togaf.

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz