togaf a její knihy (32.-33. týden 2019)

14:00

Minulé pondělí jsem se tak trochu vykašlala na článek pro vás. Omlouvám se. Měla jsem k tomu hned několik důvodů. První byl ten, že jsem toho moc nepřečetla. To se občas stává, většinou to řeším tím, že vám popíšu něco zajímavého, co jsem dělala místo čtení. Třeba výstavy, seriály nebo nějaký výlet. Ale tentokrát jsem nikam nešla a nic neviděla. Léčila jsem letní nachlazení a absolvovala pár rodinných oslav. Nic pro zajímavý článek na blog. A tak jsem pro vás připravila shrnutí mých přečtených knih za dva týdny. Obávám se, že ani příští pondělí nebude článek příliš o knihách. Raději vás na to připravuji předem, abyste nebyli zklamaní. Chystám se totiž na dovolenou, a já na dovolené moc nečtu. Kromě dovolené se chystám i do kina na nový film Quentina Tarantina.

Charles Robert Jenkins, Jim Fredericks: Komunistou z donucení
Anotace z cbdb: V lednu roku 1965 čtyřiadvacetiletý seržant americké armády Charles Robert
Jenkins opustil své stanoviště v Jižní Koreji, překročil Demilitarizovanou zónu a vzdal se severokorejským vojákům. Věřil, že se takto i za cenu uvěznění dostane zpět do Spojených států. Místo toho se ale na čtyřicet let ocitl v úplně jiném vězení - v jednom z nejbrutálnějších a nejrepresivnějších režimů, jaké svět poznal. Tento čtivý i drásavý příběh, který Jenkins (za pomoci novináře Jima Fredericka) vypráví prostým a jednoduchým jazykem, zavede čtenáře do zákulisí Severní Koreje a odhalí před ním zrůdnost tohoto režimu, ale i sílu lidského ducha.
Charles Robert Jenkins je bývalý americký voják, který v letech 1965 až 2004 pobýval v Severní Koreji. Nyní žije v Japonsku. Jim Fredericks byl vedoucím tokijské redakce časopisu Time a nyní je hlavním editorem tohoto časopisu v Londýně.

Nakonec jsem tedy dala čtyři hvězdičky, protože KLDR je natolik fascinující svojí šíleností, že to dodalo lesku i jinak nepříliš zdatně napsané autobiografii. Jenkins byl velmi naivní a trochu hloupý, 40 let v KLDR ale zvládl přežít se ctí a líbilo se mi, jak se ke své minulosti dezertéra postavil. A popisy každodenního života v Severní Koreji zněly jak z Orwella. Navíc se tam evidentně zastavil čas někdy na počátku dvacátého století, hygienické podmínky byly šílené, propaganda jakbysmet, a to měl Jenkins ještě štěstí, že byl "privilegovaný" vězeň. Více informací jste si mohli přečíst v článku (Ne)dobrovolně v KLDR.

Marian Palla: Bill a Nebyl
Anotace z cbdb: Texty, které Marian Palla píše, se vlastně nehodí ani pro děti, ani pro dospělé, což mu přináší četné ctitele, protože dětem se texty pro děti nelíbí a pro dospělé už bylo napsáno tolik knih – a kam to všechno vedlo? Radši to ani neříkejte. Marian tedy píše texty pro sebe, což je obtížné, protože je naivní, náročný čtenář. Výsledek člověka někdy zarazí a jindy okouzlí, takže se pídí po další knize. Ale nenalezne ji. Vlastně to ani nevadí, protože pokud má igelitku, do které se vejdou dvě láhve vína, tak ji dnes večer ještě potřebovat nebude.
Palla má výborný smysl pro absurditu. Pokud máte rádi smysluplný nonsens (sic!), tak vás Bill a Nebyl nadchnou. Kromě absurdity a nonsensu tu je také suchý humor. A překvapivé zvraty. A výborná repetetivní fráze v závěru každé kapitoly. Závěr knihy nevyšumí do prázdna, ale je naprosto logický, šokující a jak jinak než vtipný.
Barbara Demick: Není co závidět
Anotace z cbdb (zkráceno): Novinářka Barbara Demicková ve své knize Není co závidět: Obyčejné
životy v Severní Koreji odhaluje nevídané skutečnosti ze země a společnosti, o nichž toho zbytek světa mnoho neví. Sleduje osudy šestice lidí: tajně se scházejícího mladého páru, idealistické lékařky, malého bezdomovce, vzorné dělnice milující Kim Ir-Sena víc než svou rodinu a její vzdorovité dcery. Jako zdroj informací jí sloužily rozhovory s uprchlíky, propašované fotografie a videa.
Demicková si vybrala k průzkumu každodenního života v KLDR město v odlehlých horských končinách. Na osobních příbězích ukazuje drsný život a jeho propagandistická pravidla jedné z nejuzavřenějších zemí. V knize se autorka nevěnuje jen osudu lidí, ale i historii, na které ukazuje, jak se režim založený na komunismu a zbožštění vůdců dostal k moci. Není co závidět je pozoruhodná knihy na pomezí beletrie a literatury faktu. Čtivá je jako napínavý román, pravdivá a poučná jako literatura faktu. V závěru se nachází přesné vysvětlení kde své informace autorka získala a ověřovala. Více o knize si můžete přečíst ve středu v článku Život na severu KLDR.
Louise Pennyová: Zátiší
Anotace z cbdb:  Vražda a útulný kanadský venkov, kde se lidé doma ani nezamykají, to nejde příliš dohromady. Tím spíš, že se obětí stala vážená stará dáma a k násilné smrti došlo v lese, navíc překvapivým způsobem. Armand Gamache, vrchní inspektor quebecké Sureté, který je k případu přivolán, však moc dobře ví, že i ta nejidyličtější místa na zemi mívají svá nebezpečná tajemství. „Na vraždě je zvláštní, že bývá spáchaná často desítky let předtím, než k ní skutečně dojde,“ říká gurmán Gamache a čtenáře čeká vskutku vybraná literární hostina. V pravém i přeneseném slova smyslu.
Tato kniha má vážně atmosféru klasických detektivek jak od Agathy Christie. Dokonce i francouzská slovíčka v textu navozují atmosféru jak pro vstup Poirota. Vesničtí obyvatelé jsou tak milí a příjemní, že až bolí vědomí, že jeden z nich je vrah. Nicméně to nejlepší na této detektivce nejsou postavy, vražda ani šarmantní vyšetřovatel, ale Kanada. Ta země si ukradla největší kouzlo knihy. Užívala jsem si narážky na soužití frankofonních a anglofonních obyvatel, nenápadné vysvětlování, jak je to s tou kanadskou dvoujazyčností, a jak už jsem zmínila - francouzská slovíčka v textu. Právě kvůli kanadským vsuvkám si plánuji přečíst další díl. Jediná vada na kráse pro mě byla policistka Yvett s československými kořeny. To byla tak strašná kráva! Navíc mi přišlo, že její postava tam byla dopsána jen proto, aby všechno kolem inspektora Gamache nebylo tak prozářené přátelstvím, slušností a elegancí.

Musím se přiznat, že knihy o Severní Koreji mi začínají narušovat spánek. Absurdita té země mi nedá spát. A mimochodem, na dovolenou opravdu nejedu do KLDR. Hezky bezpečně zůstávám v EU.

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz