Nejlepší české knihy roku 2017

10:00

Konec roku znamená bilancování. Co se povedlo, co se nepovedlo, kolik jsme toho stihli či nestihli. Knih se bilancování týká také. V tomto roce jsem měla šťastnou ruku při volbě čtiva. Výběr toho nejlepšího byl proto náročný. Nakonec jsem vybrala knihy, které se mi líbily a zároveň mě něčím mile překvapily.





Protože moc nečtu českou literaturu, téměř vždy mě mile překvapí, když se mi líbí kniha od českého autora/autorky. Takže tady je české best of 20017 od togaf:

 



40 dní pěšky do Jeruzaléma (+ Pěšky mezi buddhisty a komunisty): Ladislav Zibura
Cestování, humor a originálně pozitivní přístup k životu mě v knihách prince Ládíka nadchly. Objevení tohoto dobrodruha, jeho knih a přednášek je rozhodně jedním z vrcholů mého (nejen) literárního života. Jeho nejnovější knihu si přeji od Ježíška, což je ode mě uznání nejvyššího kalibru.

Autismus & chardonnay: Martin Selner
Další český autor mě zaujal spojením humoru a laskavosti. Umět žertovat o mentálním postižení tak, že humor působí laskavě a nikomu se nevysmívá, je prostě obdivuhodné. A když do této směsice černého humoru a lidského pochopení přidáte pár kapek (nebo lahví) vína, není co řešit. Rozhodně top mezi českými knihami letošního roku. 

Život, na který metr nestačí: Karolina Mikšíková 
Třetí kniha je opět vtipná, tentokrát je humor spojen se zvířaty. Ač jsem vyloženě městský člověk, trable Karoliny, její rodiny a tvrdohlavých zvířat mě bavil. Vysoká Karolina, které maminka láskyplně říká "Karle" a ona ji na oplátku říká křestním jménem, je blogerka, stejně jako Martin Selner, takže interakci Karoliny a zvířat a Martina a autisků můžete sledovat i na jejich facebookových profilech.

O snovačce a přemyslovi: Vilma Kadlečková
Hra s češtinou a různými významy slov mě naprosto nadchla. Velmi chytře napsaná kniha čerpající z českých pověstí. Navíc je to útlá novela, takže se nenechte odradit začátkem knihy, kdy se to celé zdá být matoucí, a směle do čtení. Snovačka a přemysl jsou skvělou volbou. 

Dva proti Říši: Jiří Šulc
O této knize už bylo řečeno mnohé a většinou to jsou samé superlativy. Opravdu je to skvěle napsaná historická kniha. Postavy jsou živé, lidské a i když zrádce Čurdu nesnáším, díky Šulcovi jsem dokázala pochopit, proč udělal to, co udělal. Pokud máte z historických knih strach, tak Dva proti Říši jsou právě pro vás, čte se to stejně dobře jako beletrie. 

Propast času: Roman Bureš
Poslední mnou doporučená česká kniha. Cestování časem je vždycky ošidné. Málokterý (i světový) autor toto téma ukočíruje. A Bureš si zvolil tak originální časové skoky, že ho nelze než obdivovat. Jako bonus tu je malý roztomilý pejsek, kterému všichni čtenáři fandí. 


Na světovou produkci, která mě mile překvapila se semnou můžete podívat zítra. Máte nějaký český knižní tip, kterým bych si zpříjemnila Vánoce a první dny nového roku?




You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz