togaf a její knihy (49. týden)

10:05

Vánoce se blíží a času na čtení ubývá. To je pořád nějaké pečení, uklízení a shánění dárků a člověk aby četl jen při cestě do práce. Nicméně jsem si vyšetřila chvilku a zašla do Divadla v Dlouhé na hru Sen v červeném domě. Takové plýtvání časem! Štěstí, že hra trvala jen hodinu, jinak bych se vážně naštvala. Název hry odkazuje na slavnou čínskou románovou trilogii, ale kromě názvu s ní opravdu nic společného nemá. Jde o jakési výkřiky z dětství... nádherná scéna a skvělí herci bohužel mizerný scénář nezachrání. Tímto oficiálně rezignuji na hry tvůrčího dua SKUTR, vážně se s jejich poetiku míjím. To jsem mohla zdobit perníčky. Na rozdíl od hous.enky vám sem fotku svého cukroví nedám, protože poté, co jsem ho dopekla, už ho nechci vidět. Tak snad se raději vrátíme ke knihám. Mám rozečtenou výbornou bichli Alias Grace, a protože jsem líná  tahat ji v batůžku, čtu ještě krátké jednohubky, tak akorát na cestu do práce.
Troll: Detektiv Prdelka a tajemný vzkaz paní Brambůrkové

Anotace z cbdb: Ač na to detektiv Prdelka možná nevypadá, je ve svém oboru opravdová hvězda a v ničem si nezadá se svými kolegy Poirotem či Holmesem. Na rozdíl od nich je však i skvělým učitelem, a tak od něj při řešení různých rébusů a šifer můžeš pochytit základy detektivní práce a pomoct mu s řešením případů. Přidej se do týmu detektiva Prdelky a pana Bobka a rozklíčuj tajemství vzkazu, který obdržela paní Brambůrková, a pak společně s nimi přijď na kloub záhadnému vloupání přímo do bytu našeho hlavního hrdiny.
Japonská dětská variace na Sherlocka Holmese je moc milá a podařená. Detektiv Prdelka má jméno podle tvaru své hlavy, která připomíná ehm... prdelku. A taky má superschopnost - odpudivě páchnoucí pšouk. Jo, zní to divně, ale věřím, že dětem to přijde zábavné. A vulgární vtipy tu nejsou. Jen dva milé detektivní příběhy s hádankami pro děti. Ilustrace jsou moc hezké a celé to je tak mile japonsky praštěné, že jsem se při čtení usmívala.

Klaus Hagerut: Dívka, která chtěla zachránit knížky
Anotace z cbdb: Anna má skoro deset let a ze všeho nejvíc ráda čte. Miluje čtení tolik, že jedním z jejích nejlepších přátel je knihovnice paní Monsenová, i když jí je už skoro padesát let! Jednoho dne paní Monsenová řekne Anně, co se stane s knihami, které si nechce nikdo půjčit. Zmizí. Jsou zničeny. Ale co se přihodí všem, kteří v těchto knihách žijí? Zmizí také? To přeci nejde! Anna musí knížky zachránit! Ale jak? Okouzlující, poetický a magický příběh o zvláštní lásce ke všem, kteří žijí uvnitř knih, napsaný jedním z nejznámějších a nejoceňovanějších norských spisovatelů. Knihu doplňují kouzelné ilustrace Lisy Aisato.
Nevím, jak moc si filozofování desetileté čtenářky užijí děti, já jsem si ho ale vychutnala moc. K malé knihomolce se to dumání tak nějak hodí. Hodně se píše o skvělých ilustracích, ale upřímně se mi obálka knihy moc nelíbila. Pak jsem ale viděla ostatní ilustrace a propadla jejich kouzlu. Tajemství, jak Anna zachrání knihy, je kouzelné, tak vám ho nebudu prozrazovat. Třeba ho uhodnete sami.

jazz: Opráski zhistorje svjeta II.
Anotace z cbdb: Rok se s rokem sešel a po velkém úspěchu prvních světových oprásků je tu druhý díl!
Najdete v něm Ěžíška, Ajfouna i Fídela. Můžete se těšit na mizlitele, bořítele a hlavně na ŽEVLIČKU! ĎI, ĎI, ĎI, ĎI... Opráski sčeskí historje a Opráski zhistorje svjeta vznikají v Histrickým ústafu, kde tým historiků nepřetržitě bádá a pře se nad historickými událostmi českých, slovenských a i světových dějin. Výstupy jejich pilné práce můžete najít na sociálních sítích, ale i ve formě knih, kalendářů a historických map. Nově také můžete zakoupit karetní hru.
Opráski jsou geniální, ať už si dělají legraci z českých dějin nebo z těch světových. A nejen dějin, na paškál si jaz a spol vzali i staré řecké báje, resp. jejich hrdiny (strip o Prométeovi je vážně geniální), světová náboženství i antické filozofy. Takže se dočkáme sousty vtipů o Ježíšovi (v adventním čase velmi tematické) a samozřejmě se tu objeví i skvělá a milovaná želvička. Osobně jsem ocenila i vtipy s Hitlerem. Že to byly vtipy černé a vysoce politicky nekorektní, je asi jasné. Opráski mají zkrátka drsný humor, ale zároveň nejsou pro hlupáky a mají opravdu výborně vypointované vtipy.
Pavel Čech: Pro Tebe
Anotace z cbdb: Kniha devíti komiksových příběhů pro malé i velké čtenáře v jednom balíčku. Autor dokazuje, že i na balicím papíru mohou mít kresby svoje zvláštní kouzlo.
Milé komiksové příběhy kreslené na balicí papír z popelnice. Originální nápad, z kterého je poznat, že Pavel Čech má velkou fantazii. Potvrzují to i jeho kresby s často fantaskním koncem. Některé příběhy jsou hodně jednoduché, ale zase mají silný konec, jiné jsou milé a mají senimentální zakončení, ale všechny mají nápad a pěknou kresbu. Výborně využitý balicí papír z popelnice!


Mathew Inman: Jak poznat, že vaše kočka touží po vaší krvi
Anotace z cbdb: Existuje mnoho knih, které vás naučí, jak se o kočku starat. Je ale jen jediná kniha,
která vám řekne, jak poznáte, že vaše kočka touží po vaší krvi. Knížka prochází celou řadu témat a situací, ve kterých jistě svého vlastního domácího miláčka velmi dobře poznáte. Ať už vezmete kapitolku Jak se mazlit s kotětem nebo třeba (moje oblíbené) Nápady na dárky pro páníčka, jsou to všechno věci odpozorované ze skutečnosti a dotažené do podoby, která vás skvěle pobaví.
Tato knížka patří do takové té skupiny, která si dělá legraci z divných a nechutných kočičích zvyků. Některé nápady jsou vtipné (dárky pro páníčka nebo jak si hrát s kotětem), některé jsou trochu ohrané (kdyby se člověk choval jako kočka) a některé mě zklamaly (Bob a Bob - místy vtipné, místy rádobyvtipné, místy trapné). Takže nakonec je to knížka pro milovníky koček, protože my pro tuto tématiku máme pochopení a jsme shovívaví.

Anotace z cbdb: Po tragické smrti princezny Diany se ruší repríza rozverné historické revue s Helenkou Vondráčkovou a Heinrichem Himmlerem a na Kostce je vyhlášen smutek. V zámecké kapli vzniká pietní místo s kondolenční knihou a z oken visí černé prapory. Aristokratka Marie využívá příležitosti a odjíždí na hájovnu za Maxem, který ji žádá o ruku. Není ovšem jasné, jestli nejedná v pominutí smyslů. Následuje hororová cesta nočním lesem do nemocnice, kde se Max ocitne na jednotce intenzivní péče a vyděšená Marie přespí na interním oddělení. Neklidnou noc ovšem zažívá i truchlící Kostka. Na zámek dorazí několik osob, které rozpoutají vlnu zločinnosti. Podaří se Marii celou tu zašmodrchanou situaci rozplést? Navzdory názvu se čtenář v knize nedočká násilí ani krvavých scén, natož vraždy. Jediným utrpením jsou skřípnuté ploténky a ulámané umělé nehty. Tento titul je již čtvrtým ze série mimořádně úspěšných humoristických románů o „poslední aristokratce“.
Drobné změny přišly Aristokratce k duhu. Místo deníčkových zápisů rekonstrukce zločinů a místo bláznivých obyvatel hradu blázniví zločinci. Dost se mi hodilo i nenápadné shrnutí předchozího dílu. Musím říct, že když jsem si mezi díly dala pauzu, líbí se mi Bočkův humor víc. Nejsou tu ani otravné "vtipné" závorky a díky bohu je tu i mnohem méně stížností na peníze (které mi v předchozím díle lezly na nervy). Takže shrnuto: se zločinci z Kostky jsem strávila příjemné dva dny.
Přeji vám klidný advent a za týden u letošního posledního článku ze série "togaf a její knihy" na viděnou. A na Štědrý den se můžete těšit na poslední článek z naší čtenářské výzvy. Na Silvestra se vám pochlubím s novými přírustky a to už budu opravdu poslední článek od togaf. Tedy takový je plán... 

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz