Dočteno podle hous.enky (51. týden - 2. část)

7:00


Vítám vás u pokračování svého pátečního článku. Tentokrát se mrkneme blíž do světa kreslených knih - a tím nemyslím jen knihy pro děti. Vlastně většina z nich je spíš určená dospělákům.

Ale nebudu to protahovat, tady je další dávka mých dočtených knih


Adrián Macho: Gerda. Příběh moře a odvahy

Anotace z cbdb:  2. kniha v sérii Gerda.
Od doby, co se Gerda znovu shledala se svým ztraceným bratrem Larsem, zpívají si společně uspávanku, kterou je jako malá velrybátka naučila maminka. Jednoho dne se však sourozenci dozvědí, že píseň má i pokračovaní, a navzdory strachu z neznáma se ho vydají hledat. Cestou zažijí nečekaná dobrodružství a seznámí se s mnoha obyvateli podmořského světa. Podaří se jim ale najít chybějící sloky maminčiny písničky?

Aleluja! Konečně Gerda dostala příběh, který si zasloužila už v prvním díle. Vlastně mám pocit, že kdybych bývala první díl nečetla, byla bych ze dvojky ještě o trochu víc nadšená. Ale Gerdina reputace je zachráněná, s Larsem našli druhou část písničky a opět je to celé nakresleno tak krásně, že máte chuť knížku roztrhat a polepit si jednotlivými stranami celou ložnici. Okatá mláďata tu hrají prim a já jsem spokojená. Ano, myšlenka celé knihy není kdovíjak hluboká, ale aspoň tu oproti předchozímu dílu existuje.
Pokud vám v první knize tedy „něco“ chybělo, vrhněte se směle do dvojky. Navíc ilustrace mohou být důvodem listovat v Gerdě znovu a znovu. Gerda se tak každopádně stala lákadlem pro každého, kdo spravuje jakoukoli dětskou knihovničku, neb by jí to na všech knižních regálech a poličkách zatraceně slušelo. A tak Gerda stále zaujme především líbivou tvářičkou, ale aspoň už nezklame příběhem.

Steve Niles: 30 dní dlouhá noc

Anotace z cbdb: Zapadlé aljašské městečko Barrow je známé díky zvláštnímu přírodnímu úkazu- od 18. listopadu do 17. prosince tam nevychází slunce a Barrow se ponoří do tmy. Do tohoto severoamerického města se začínají plížit krvežíznivý upíři, pro které je zde přichystáno 30 dní plných lidských obětí a s nimi související krve. Poslední nadějí lidského druhu je šerif Eben a jeho zástupkyně/manželka Stella. Dokáží zachránit zbylé obyvatele před nočními tvory?

Tak tohle byl nejlepší akční komiks, jaký jsem letos četla! Chvilku trvalo, než mi došlo, kdo je oněmi tajuplnými hosty v městečku Barrow, ale když se pak objevila skupinka za městem, začala jízda, jakou jsem rozhodně nečekala. Navíc se mi líbilo, že to nebylo jen bohapusté kosení (muhehe, zdravím Smrtku), ale že je tu nějaká vize, se kterou skupinka do města dorazila. No a pak je tu to hnutí odporu, které se rozhodně nehodlá smířit s tím, že by pro někoho byli syrovou sekanou. A konec mě dostal. Ach.
Pokud jde o kresbu, tak ta není nijak detailní, ale má výbornou atmosféru plnou nadpřirozené rychlosti. Jako by postavy byly kresleny velmi rychle, aby čtenář neztrácel čas rozjímáním nad detaily. Zároveň je tu ale nakreslené všechno, co byste od komiksu čekali. Vyhovuje mi barevnost komiksu, kdy krev není zářivě rudá, takže to nevypadá jako parafráze na Sin City. Tenhle komiks nechce být kultem, a přece se jím stal.
Jo, do tohohle komiksu jsem se zamilovala.

Josef Lada: Tradiční české koledy

Anotace z cbdb: Prožijte kouzelné vánoční svátky s oblíbenými koledami a krásnými ilustracemi Josefa Lady. Zazpívejte si s dětmi nejznámější vánoční koledy a vystřihněte si obrázky s vánočními motivy, které najdete v příloze na konci knihy. Při zpívání si můžete společně postavit zimní vesničku, betlém nebo si ozdobit vánoční stromeček. 

Soubor dvaceti tradičních koled, které nejspíš všichni známe a zpíváme. Koledy jsou doplněny celostránkovými (a půlstránkovými) Ladovými obrázky a jako celek to působí neuvěřitelně malebně, ale nikoli kýčovitě. Líbí se mi koledy, které autoři knihy vybrali, a moc ráda jsem si opět prohlédla Ladovy vánoční obrázky, které z části znám už odjinud, ale některé jsem tu nejspíš viděla poprvé (obrázek na straně 35 z mnichovické návsi jsem dosud nezaznamenala).
Tohle je pro mě takové milé vánoční pohlazení. Ano, Jack Skellington a Grinch pro mě znamenají taky Vánoce, ale přece jen tohle je svět mého dětství.

Jaz: Opráski. Noví povjěsťi čezkí

Anotace z cbdb: Kniha, která změní dějiny! Alois Jirásek to bude mít těžké, ale pravda musela spatřit světlo světa. Chyby v jeho Starých pověstech českých je třeba uvést na pravou míru! Chcete vědět, jak to bylo s praotcem Čechem, Krokem a jeho dcerami nebo jak doopravdy proběhla Dívčí válka? Vše vám pomohou pochopit hlavní hrdinové příběhu Zmikund Lucembruskí, paraotec Čech, kornikář Kosmos, Franťišeg Křišíg a svatí Václaf a další. Poznáte také, že z pera předsedy Histrickího ústafu, pana Jaze, vzešlo fenomenální dílo nebývalého významu a kvality, plné zábavy a poučení. Ostatně, jako vždy. SE STIM SMIŘte! První kniha z dílny Histrickýho ústafu, která má děj od začátku do konce. Praha 1893. F hlavjě spičovatele hiztrickích románú Ajolse Jirsáka se roďí nová kňiha, která má moc změnit ďějini čezkíh zemí. Elektrickí riťíř Franťišeg Křišíg fšag ví, jakí nebezpečí toto ďílo představuje pro přítomnozt i bduocnost našeho národa. Roshotne se tuďíš, že učiňí fše proto, abi Starí povjezťi čezkí tag, jag je Jiráseg nacpal, ňigdi nezpatřili svjětlo svjěta. Se zkupinou vjěrníh přátel napříč hiztorjí začne uzkutečňovad nebespeční plán. Ale huziťi ňigdi nezpí!

Tentokrát nás Opráski zavedly do světa Jiráskových Starých pověstí českých, které bylo nutné z jistých etických důvodů zrevidovat. A Jirásek s jazem se toho chopili vskutku se ctí a začali od Čecha a Lecha a skončili u Václava, uf. Tohle byla jízda! Moc se mi líbilo propojení pana Broučka, Tety, Kazi a Libuny (Semig!!), bavila jsem se u kolaudačky nového kostela ve Staré Boleslavi, kam Boleslav Václava koncem září 935 pozval, a pak to zjevení Jana Žižky! Nastala vizita husita!
A tím se dostávám k tomu, co mi na Opráskách stále vadí a proč je vlastně nečtu: jazyk. To, co jaz dělá, je fakt prasárna. Pro mě je to strašné luštění a pár vulgarismů jazykovou stránku nevylepší. Proto třeba ta část z knihy, kde Svatopluk vyhání Metoděje, mi přišla hodně slabá. A přitom je to jinak tak skvělé, zábavné a dokonce i poučné. Škoda toho prznění no. Protože když mám volit mezi češtinou a historií, tak i po letech to u mě stále vyhrává na plné čáře český jazyk. Pokud to vy máte jinak, tak vám rozhodně Opráski doporučuju. Příběhová linka tu funguje a čeká tu na vás spousta překvapení.

Giles Andreae, Guy Parker-Rees: Žirafy neumí tančit

Anotace z cbdb: Ferdík je vysoká žirafa s dlouhatánským krkem. Jeho kolena jsou děsivě roztřesená a nohy poněkud tenké. Ferdík miluje tanec a rád by se přidal k ostatním zvířatům na plese v pralese. Všichni ale vědí, že žirafy tančit neumí. Nebo snad ano? Pro děti od 2 let.

Poetický příběh s dokonalým rozuzlením o nejistém žiráfčati, které jediné v celé džungli neovládá taneční kroky, mě nadchl. Při zběžném prolistování mi přišly ilustrace naivní a dětské, ale díky mile poetickému vyprávění se podle mě do knihy perfektně hodí. Malinko shazují ten příběh o mláděti, které by už už chtělo být jako ostatní, ale nevěří si. Až teprve příchod malého houslisty žiráfčeti změní život a pochopí, na co možná jiní nikdy nepřijdou.
Pokud máte doma menšího nečtenáře nebo začínajícího čtenáře, určitě se po knížce v knihovně podívejte. Slibuju, že nebudete zklamaní.

Oskar Ekman: Jednou se zase setkáme, Sanam

Anotace z cbdb: Únavná a nikam nevedoucí krvavá válka mezi Američany a Talibanem nutí mnoho obyvatel k útěku. K němu se po domluvě s matkou odhodlává též mladý Hamid, který musí sehnat peníze, dobré převaděče a zároveň se řídit dobře míněnými radami, aby přežil cestu vedoucí přes Írán, Turecko a Řecko.
Komiks je součástí kampaně Hello Czech Republic - ta je cílena zejména na pedagogické pracovníky základních a středních škol, kteří s využitím metodiky, komiksu a filmu mohou ve svých třídách pracovat s tématy uprchlictví, migrace, integrace, identity, stereotypů či bezpečného prostředí školy.

Hodně zjednodušující komiks popisující cestu malého Afghánce do zaslíbené Evropy překvapí svou kresbou a možností ztotožnit se s ústředním hrdinou. Děj se tu odehrává hodně ve skocích a myslím, že je malinko škoda, že nebyl víc rozpracovaný motiv života v Afghánistánu. Zároveň mě překvapilo, jak snadně ta cesta vypadá a jak všichni ví (kamarád Farhad), jak se chovat a kdy co zakamuflovat, aby věci šly podle plánu. Jak říkám, je to dost naivní a dětské, ale ne takovým tím dětským způsobem, protože zároveň je tu dost násilí a náznaků, které by si děti nejspíš nemusely správně vyložit, nevím.
Kresba je ostrá, nestínovaná a řada komiksových oken působí hodně syrově (části v Řecku, Berlín). Kresba je kolorovaná, což v tomto případě působí možná malinko zbytečně a spíš to vnímám líbivě. Líp by asi vynikl kontrast černé a bílé, nepřekáží mi to.
Mimochodem kolem komiksu se u nás strhla názorová bouře, protože se měl stát součástí učebních osnov na základních školách. Holt i komiks umí postavit lidi proti sobě...
Komiks najdete volně na webu pražské městské knihovny na adrese:

Uf a to bylo tenhle týden vše! 

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz