Irské Vánoce

7:00

Doktore, šťastný a veselý! je třetí díl ze série o irském lékaři Barry Lavertym. Knihy se odehrávají v šedesátých letech na irském venkově a třetí díl dokonce těsně před Vánoci. Ideální čtení na advent! Barry je čerstvě vystudovaný lékař, který začíná pomáhat v malém městečku svéráznému doktoru O’Reillymu. První dva díly byly o tom, jak se Barrymu daří zapadnout do svérázné domácnosti a praxe doktora O’Reillyho. Ve třetím díle už je Barry více méně obeznámen s pacienty i vrtochy svého kolegy. Ale problémy se objevují nečekaně na milostné frontě.


Anotace z čbdb: Mladý doktor Barry Laverty se těší na první Vánoce v útulné vesnici Ballybucklebo, radost mu však pokazí jeho dívka Patricie, protože nemíní na svátky přijet. Jenomže Barry se nemůže svými srdečními záležitostmi příliš zabývat on a jeho starší kolega Fingal Flahertie OReilly mají plno práce s běžnými chorobami i s naléhavými případy vyžadujícími plnou pozornost. A navíc se objeví velký problém. V blízkém okolí si otevře ordinaci nový doktor, jenž podvodně přetahuje pacienty a jehož šarlatánství začíná ohrožovat zdraví důvěřivých venkovanů. Je možné, aby se ve zdejším kraji uživili tři praktičtí lékaři? Barry o tom začíná pochybovat. Leč i v nepříjemném zimním období nastávají bezstarostné chvíle a páni doktoři z Ballybucklebo si uprostřed shonu kolem vánočních sešlostí a veselic dokážou najít čas, aby obstarali třeba nadílku pro děti osamělé matky. Sníh tady sice padá jen zřídka a ani zázraky se nedějí jako na běžícím pásu, to ovšem neznamená, že musejí být Vánoce nutně na blátě a lidé že by měli přestat doufat a věřit Ať už jste staří známí, anebo se s oběma doktory a jejich bližními setkáváte dnes poprvé, vítejte do světa humoru, přátelství a lásky!

Barryho přítelkyně studuje v Anglii stavařinu a poprvé okouší lákadla velkoměsta. Patrick Taylor píše o svých literárních postavách s velkým pochopením. Chvíli spolu s Barrym lamentujete nad dívčinou sobeckostí, chvíli naprosto chápete, proč chce pobýt pár dní v Londýně a nelíbí se jí dohled přítele. Podobnou citlivost Taylor projevuje i vedlejším postavám. Postavy, které se v minulých dílech projevovaly nesympaticky, krutě nebo arogantně, mají v dalších knihách prostor na to, aby se jejich charakterové vady vysvětlily. Panovačná majitelka obchodu s oděvy, která v minulém dílu šikanovala své podřízené, se ukáže jako osamělá osoba s pohnutou minulostí.

Vánoční díl v ději těsně navazuje na ten předchozí. Takže pokud si mezi knihami dáte delší pauzu, riskujete, že vás zradí paměť. Taylor je ovšem laskavý nejen ke svým postavám, ale i ke čtenářům a jen tak mezi řádky připomene zásadní události z minulých dílů. Nechybí tu ani oddaná hospodyně Kinky, která je opět příčinou mnoha vtipných situací.

O’Reilly s Barrym léčí své pacienty, připravují se na vánoční hru a chystají malý vánoční zázrak. A do toho řeší svoje milostné potíže. Barry se svojí emancipovanou přítelkyní a doktor O’Reilly se snaží oživit vztah se svojí dávnou láskou. Opět se dozvíme o minulosti drsného lékaře více. Fingal Flahertie O’Reilly přišel o ženu rok po svatbě a jeho vdovství trvá čtvrt století, stačí to ale na to, aby mohl s čistým štítem navázat další vztah? A do toho všeho se v okrese ukáže nový doktor, nesympatický starý známý doktora O’Reillyho.

I po jazykové stránce si čtenáři přijdou na své. Nářečí irské vesnice je překládáno s humorem  a jistě si při četbě užijete slangové výrazy a nespisovné obraty, které překladatel vybral velmi nápaditě. Jako bonus v závěru knihy naleznete jadrné poděkování a pár receptů z kuchařky hospodyně Kinky. Protože jídlo, jeho příprava a konzumace jsou důležitou součástí této knižní série.

Starosvětské kouzlo doktorské série Patricka Taylora se díky svému ději, který není nikdy příliš drsný a vše se vyřeší domluvou, skvěle hodí na adventní čas.

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz