Katalog vánočních monster

7:00


Že Vánoce nejsou jen samý Santa Claus a veselí skřítkové, to víme už od Tima Burtona nebo Dr. Seusse. Vždyť kdo by neznal Burtonovu Můru noční, předvánoční a Seussova Grinche? 












Benni Bødker a John Kenn Mortensen na to ale šli dočista jinak. Jejich noční můry jsou mnohem děsivější a stoprocentně evropské. Vítejte u strašidelné recenze na knihu Vánoční bestiář, který v překladu Heleny Březinové vydalo nakladatelství Argo.
Protože kniha má v podnázvu Adventní katalog zimních příšer, najdeme tu přesně čtyřiadvacet nejrůznějších tvorů a potvor, které ožívají zejména s příchodem zimních svátků. A tak tu nechybí ani Děda Mráz nebo Lucie. K nim se ale přidává celý zástup severských trollů a skřetů, které zlobivé děti mučí a hodné... nechávají být.

Každé bestii jsou věnovány čtyři stránky. Na první z nich je její jméno, místo výskytu, stručný popis a míra nebezpečnosti. Hned na další straně je popsána spojitost netvora s Vánocemi (respektive se zimními svátky) a většinou je tu drobný obrázek, který s příšerou souvisí. To nejlepší ale přichází na další dvoustraně, kde je příšera černobíle nakreslena a na samém konci čtvrté strany je tip, jak setkání s bestií přežít.

Musím říct, že mě překvapila syrovost, s jakou autoři knihu pojali. Přesto stále zůstáváme v pohádkovém světě, odkud většinu zmíněných tvorů známe. Jsem naprosto nadšená z grafického pojetí knihy, z obrázků monster. Něco takového mi v domácí knihovničce vážně chybělo. Jediné, co mě na knížce malinko mrzí, je rozsáhlost textů. Respektive jejich stručnost - většinou jde totiž jen o pár odstavečků, ve kterém se dozvíme nějakou pikantní historku spojenou s danou potvorou. Čekala bych aspoň pár stánek textu, kde by byla historka více rozebrána.

Pokud ale chcete jen tak nějak trochu jinou vánoční knížku, kterou si přečtete za hodinku, je Vánoční bestiář výbornou volbou. Tahle kniha se tak díky všemu výše zmíněnému stala mou další tradiční vánoční knihou.

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz