Tradiční Vánoce

8:39


Krátké fejetony Františka Nepila vás dokonale naladí na tradiční české Vánoce. A co si pod slovem „tradiční“ představit? Kromě kapra a salátu k štědrovečerní večeři je tu i spousta lití olova, pečení, schovávání a ujídání cukroví, sníh, dárky a koledy. Tak pokud máte chuť nostalgicky zavzpomínat na doby, které jste možná ani nezažili, tak je pro vás Nepilova kniha to pravé.



František Nepil: Vánoce mám rád
Anotace z čbdb: Všichni ti, kdo se už nemůžou dočkat předvánoční a vánoční nálady spojené s nejkrásnějšími svátky roku, jistě ocení tento výbor z textů Františka Nepila, který obsahuje vánoční fejetony známé z rozhlasových Dobrých jiter, vánoční pohádky z pohádkových knížek a další vánoční příběhy plné autorovy nezaměnitelné poetiky. Věděli jste, že správné vánoční cukroví musí být oštípané, ozívané a ohřímané? Co by měl Ježíšek vnuknout členům zákonodárných sborů? Jak se správně rozbaluje vánoční dárek, aby měl radost dárce i obdarovaný? Nádhernými ilustracemi doprovodil Karel Franta.



Vánoce mám rád je výbor z textů, fejetonů a rozhlasových her Františka Nepila. Nepil byl velkým milovníkem Vánoc, takže jeho vzpomínky na Vánoce, které prožil, jsou zalité shovívavým svitem lásky. Občas při čtení narazíte na generační problém. Třeba u cukroví, které má být oplakané a pečené do noci maminkou, která upuštěním plechu probudí dítě i tatínka. Uf… naštěstí je takovýchto okamžiků opravdu málo. 

Nepilovy vzpomínky jsou vlastně dost všední a hodně zromantizované, to že jsou opravdu krásné, z nich dělá Nepilův smysl pro češtinu. Číst jeho texty je lahoda pro oči i duši. Jak krásně dokáže do textu zařadit archaismy a využít je pro vykouzlení vánoční atmosféry je prostě skvělé. Dokonce i u té mé neoblíbené historce o cukroví „ohřímané a oštípané“. 

Fejetony jsou milé nejen svojí starosvětskostí, ale i tím, že Nepil oceňuje práci rodičů, kteří mu uměli vykouzlit jeho milovanou atmosféru slavnostního večera. O Vánocích Nepil přemýšlí opravdu do hloubky, dokonce se dozvíte, jak dlouho před Vánoci je třeba být hodný, aby vás Ježíšek neodbyl. Přímo matematicky přesně si díky rovnici můžete spočítat, co je třeba doma dělat, abyste pod stromeček nedostali jen ponožky a svetr. Ostatně to, jak se mají dárky přijímat, je jeden z nejlepších momentů této útlé knížky.

Hezky se Nepil vypořádal i s posledními socialistickými Vánoci, dokázal propojit radostné očekávání Vánoc s těšením na svobodnou republiku. 

Nepilovy fejetony doprovází kresby od Karla Franty, které svým stylem přesně odpovídají Nepilovu stylu psaní. Na ukázku jsem vám jednu ilustraci vyfotila. 

Veselé Vánoce a užijte si oštípané a ohřímané cukroví!


You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz