Vánoční koledy s Ladovými obrázky

7:00

Tradiční české Vánoce jsou beze sporu spojené s kresbami Josefa Lady. Vždyť kolik jen motivů najdeme na pohledech v kioscích České pošty!





Ale tohle není reklama na služby České pošty, tady je řeč o knihách. Tak si představte knihu, ve které jsou celostránkové ilustrace a na vedlejší straně najdete české tradiční koledy. Sice bez akordů, bez not, ale zato v srozumitelné podobě, čitelně a bez zbytečných příkras. A k tomu nejde o kýč, ale o českou vánoční klasiku.
Tadááá: dnes tu máme recenzi na knihu Tradiční české koledy!

Vánoce prožívám poměrně tradičně. Jíme rybu, salát, cukroví, scházíme se s rodinou, navštěvujeme hřbitov, zdobíme stromek a u nazdobeného stromečku před rozbalením dárků vždycky zpíváme pár zkrácených koled. Je to tradice, s bráchou jsme se vždycky vymlouvali, že zpívat nebudeme, že je to trapný, ale zpíváme doteď. Jeden z nás teda pěje koledy na druhém konci světa, ale i tak se toho držíme a je to naše tradice. 

A právě na tradici vsadilo nakladatelství bambook, když vydalo tuhle knihu. Možná by jí víc slušel menší formát (je to klasická A4), ale možná o to víc tu vyniknou malebné ilustrace, za kterými stojí Josef Lada. Vzhledem k tomu, že už pár let žiju v Ladově kraji, mám k některým ilustracím citovou vazbu. Ať už jde o hrad Hláska nebo o mnichovické náměstí. Nejspíš je to dané i tím, že jsem na obrázcích tohoto ilustrátora vyrostla (jeho knihu Dětem jsme s bráchou milovali).

V každém případě Josef Lada je součástí mého dětství, vzpomínek i vánočních pohledů, které jsme kdysi posílali a dostávali. Proto jsem z tohohle zpěvníku nadšená.
Kniha obsahuje celkem dvacítku koled a najdete tu hlavně ty klasické: Chtíc, aby spal, Nesem vám noviny, Pásli ovce valaši, Půjdem spolu do Betléma či Tichá  noc, svatá noc. Kniha vyloženě cílí na osvědčené tituly, není tu žádná moderna á la Purpura na plotně nebo koledy Karla Gotta. Přesto jsou to písničky, které lidi znají a zpívají, jsou stále živé. A teď mě napadá cynický vtip, ale nechám to být.

Po tiráži, na samém konci knihy najdete i několik bonusů na tvrdém papíře, které si můžete vystříhat. Jsou tu jmenovky, obrázky i maličký betlém. Betlém mi přijde jako výborný nápad, jmenovky se dají taky použít, ale smysl těch obrázků mi tak nějak uniká, nevím. Při bližším prozkoumání mi došlo, že to nejsou jmenovky, ale další figurky do betlému... 
Já bych to klidně nechala jako jmenovky na dárky, protože jak vidím tři řádky, hned mě napadá spousta textu, co by se tam dala napsat. 


Obrázky k vystřižení
Překvapila mě kvalita reprodukcí a pevnost papíru. Navíc se tvůrcům knihy povedlo neudělat z ladovských motivů přeplácaný paskvil, jak k tomu mohlo svádět třeba písmo u nadpisů.
Tahle knížka možná není tak cool jako Gerda, jejíž druhý díl právě útočí na rodičovské peněženky, ale věřte mi, že tyhle Tradiční české koledy chcete mít doma a zpívat si koledy z nich s dětmi.

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz