Celé Česko čte dětem

10:00




Kampaň Celé Česko čte dětem se věnuje mnoha projektům. Tentokrát bych vás chtěla blíže seznámit s jedním z nich, jde o Týden čtení dětem. 
 
 
Již sedm let probíhá po celé naší republice Týden čtení dětem, od 1. do 7. června nabídne tento projekt desítky kulturních akcí spojených s literaturou. V doprovodu známých osobností ze světa kultury, umění i sportu se bude ve městech a obcích předčítat, vyprávět, tvořit, hrát i soutěžit. 


Každý rok je jedno vybrané město inaugurační, letos volba padla na klenot Českomoravské vysočiny, Žďár nad Sázavou. V pondělí 29. 5. zde proběhla slavností inaugurace, pro žáky 1. stupně ZŠ v 9 hodin a od 11 hodin pro žáky 2. stupně ZŠ. Vystoupila zde spisovatelka Klára Smolíková, Divadlo Slunečnice Brno – Kristián A. Šebek a Dorota Lichvárová, dokonce i soubor scénického čtení Listování, který listoval knihami Dobrodružství strýčka Ludvíka a Usain Bolt:Můj příběh. Obě akce moderoval herec Lukáš Hejlík. A jako dárek si každé dítě odneslo knížku z nakladatelství Albatros a Mladá fronta. 

V loňském roce se oficiálně přihlásilo více než 150 mateřských školek, škol, knihoven, mateřských center, literárních kaváren a dalších organizací, včetně měst a obcí. V 6. ročníku Týdne čtení dětem v ČR se uspořádalo přes 200 jednotlivých akcí, kterých se zúčastnilo přibližně 7000 dětí. Desítky dalších setkání, čtení, besed, výstav a soutěží navštívily desetitisíce dětí spolu s rodiči a veřejností. Jaké akce jsou připraveny na letošní rok, se dozvíte na webových stránkách.


Zakladatelka a ředitelka Celé Česko čte dětem Eva Katrušáková k tématu Týdne čtení dětem řekla:
„Přirozený rituál předčítání dětem mizí z rodin. Zastoupily ho obrazy v televizi a na počítači. Hlavní příčinou je zdánlivý nedostatek času rodičů. Nejde však o nedostatek času, jde o nedostatek chtění. Mnoho z nich má za to, že pohádka čtená a pohádka animovaná je totéž. Opak je pravdou. Dítě, kterému je čteno, stimuluje jiná mozková centra, než když dostává hotový vjem na obrazovce.“

Záštitu této akci poskytuje mimo jiné Ministerstvo kultury, Česká televize nebo Národní knihovna ČR. Zbylí partneři 7. ročníku Týdne čtení dětem v ČR jsou uvedeni na webu.

Informace jsem čerpala z webových stránek a tiskové zprávy z roku 2016.

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz