V Levných knihách

10:30

    Zdravím vás do nového pracovního týdne. Dobrá zpráva dne je, že dneska už máme úterý, takže do víkendu nám zbývají pouhopouhé čtyři pracovní dny. Což v praxi znamená, že se už jen třikrát vyspíme a začíná nám víkend.
     No a aby nám ty čtyři dny utekly rychleji, slibujeme vám na každý z těch dnů jeden z našich článků.
     Dnes tu mám pro vás článek o svém (dalším) nákupu v prodejně Levných knih.


Ano, mé oblíbené LK v Danielovi jsou nadobro zavřené (místo nich je tam nějaký hloupý tabák a prodejna alkoholu - jako by takových podniků nebylo v centru Prahy už teď až dost) a knihy ve Spálené zase o trochu zmenšili... To mi ale nebrání podnikat do prodejny Levných knih spanilé jízdy. Že málokdy odcházím s prázdnou, ví nejen togaf, ale myslím, že už to víte i vy (vizte předešlé články na stejné téma).
     Vlastně tyhle moje výpady do regálů s knihami bývají tak úspěšné, že mám pocit, že brzy to u mě doma bude vypadat jako na obrázku výše: knihy, kam se podíváš...
     Asi se budu muset brzy přestěhovat do většího a pořídit těm svým láskám nějakou prostornou knihovnu, aby měly více místa... A já abych měla víc místa, kam dávat své nové přírůstky, muhehe...
     A co mi to tedy minulý pátek skončilo v košíčku?
 
    Ano, nějak se mi zastesklo po francouzských hercích, spisovatelích a po klasickém francouzském komiksu.
    Křížovky jsou bonusem navíc, neb moje osmisměrky už jsou doluštěné, tak potřebuji mít po ruce další nálož intelektuálního tréninku. A musím říct, že tedy tyhle křížovky jsou docela maso. V tajence je zpravidla ukrytý název knihy a její autor (tajenku většinou poznáte z anotace, která je nad křížovkou nahoře), ale jednotlivé chlívečky jsou pro mě někdy docela zapeklité. Například stará řecký mytologie je pro mě pořád obestřena tajemstvím. Nebo francouzští dramatici... Spousta slov zkrátka neznám, a tak mám v křížovkách Nejoblíbenější knihy spoustu prázdných chlívečků. Což samozřejmě trápí mé perfekcionistické já. Doufám, že časem se výrazy objeví v dalších křížovkách a já si je budu moct doplnit... Jinak milé křížovky brzy skončí v kamnech.

Greg: Quentin Gentil a Mistr úniků

Anotace z cbdb: Třebaže není příliš zmiňován v encyklopediích, ba ani oslavován, stěží nalezneme vedle Hergého coby duchovního otce slavného Tintina dalšího umělce, který by svou kresbou tak výrazně ovlivnil evropský komiks druhé poloviny 20. století jako právě všestranný autor, skrytý za lakonickou přezdívkou Greg. Série "Velká esa" líčí příběhy party dětí, kterou jsou plné dobrodružných honiček, nečekaných odhalení i veselých scének, které jako by vypadly z francouzských komedií. Některé příběhy čtenáři znají pod jménem Pivoňkova dobrodružství.
    Klasický francouzský komiks a situační komika, je něco, co mě doposud trochu míjelo. Ano, nějaký svazek Tintina jsem četla (ač Hergé je vlastně Belgičan, takže o tom, jak moc jeho francouzské jeho komiksy jsou, můžeme diskutovat) i Knoflíkovou válku mám přečtenou cca před třemi lety. Ale pořád mě míjí Mikulášovy patálie - ač z filmového zpracování jsem byla nadšená; z druhého dílu už tolik ne.
    Chci si tedy vlastně i prostřednictvím tohohle komiksu doplnit mezeru ve vzdělání. Dalším krokem bude přečtení Mikulášových patálií, které mám doma ve francouzštině. Uf, bude to asi docela masakr po těch letech. Ale mám ráda podobné výzvy.
 

Elsa Zimmerman: Gérard Depardieu. Soukromý život

Anotace z cbdb: Vášnivý, žoviální, poživačný. K Depardieuovu jménu se hodí všechny výrazné přívlastky. Ale kdo je vlastně ten nejslavnější francouzský herec, ztělesňující hlavní postavy ve filmech Buzíci, Cyrano z Bergeracu nebo Asterix?
Tato biografie odhaluje muže, který vyrůstal jako pravý Francouz, v chudé poválečné komunitě, kde dospíval jako mladý chuligán, a který se nakonec stal velkou filmovou hvězdou. Muže, který dokázal uskutečnit své dětské sny a hltal filmy i život plnými doušky.
Je to portrét osobnosti, v němž je vše: jeho hrubé výroky vůči Francii, která se stává malichernou, jeho vášnivý vztah k vlastním dětem, i jeho kontroverzní přátelství s Castrem nebo s Putinem.
Je to pozoruhodná biografie herce velmi vzdáleného obvyklému správnému smýšlení. Muže, který se vášnivě bere za veškerou svou svobodu.
    Četla jsem knihu rozhovorů s Gérardem, četla jsem jeho Ukradené dopisy, které - pokud jste doposud nečetli - vám k přečtení doporučuji. Obě knihy jsem četla ještě v době, kdy Gérard nebyl Rusem, byl Francouzem. Časy se mění, jak se mimochodem jmenuje můj oblíbený film s Gérardem Depardieu a Catherine Deneuve (ach), takže je na čase opět prolistovat nějakou knihu o tomhle velikánovi francouzské kinematografie.
 

Jean-Pierre de Villers: Poslední let malého prince/Le denier vol du petit prince

Anotace z cbdb: Antoine de Saint-Exupéry napsal Malého prince v New Yorku během druhé světové války, krátce před tím, než se vrátil do Evropy k jednotce amerického letectva, působící na základně v Sardinii a na Korsice. Jednatřicátého července 1944 Saint-Exupéry zmizel při svém posledním průzkumném letu nad jižní Francií. V listopadu 1993 Pierpont-Morganova knihovna v New Yorku vystavila Saint-Exupéryho kresby k americkému vydání Malého prince. Právě při této příležitosti se Jean-Pierre de Villers setkal s Wilhelmem von Stadde, bývalým pilotem luftwaffe. Von Stadde střežil oblast v den, kdy Saint-Exupéry zmizel. Kniha Poslední let Malého prince je napsána podle vlastního, trochu fantastického vyprávění Wilhelma von Stadde o tom, co se stalo nad nádhernou francouzskou krajinou onoho 31. července 1944. Je to příběh o vzácném přátelství, které překročilo nepřátelské hranice.
    Kdo by neznal příběh Malého prince a jeho autora, Antoine de Saint-Exupéryho, který zmizel kdesi nad jižní Francií... Na první pohled při prolistování knížky mě zaujaly hezké ilustrace a musím říct, že knížku mám na nočním stolku, abych ji co nejdřív mohla přečíst.
    Ke koupi téhle knížky mě navnadilo nejen jméno Antoine de Saint-Exupéryho a jeho Malý princ, ale zejména holý fakt, že kniha je psána bilingvně: na jedné straně je český text na druhé straně je zrcadlově psaný francouzský text. Opět je to skvělá šance procvičit si francouzštinu.
 
Tak to byl můj nákup v Levných knihách. Co jste si v Levných knihách naposledy koupili vy?

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz