Romantika podle Togaf

10:00


I na Togaf přišlo jaro. Projevuje se to tak, že se v její domácnosti objevila květina (šeřík, našla jsem ulomenou neuvadlou větvičku na chodníku u domu), láká ji hladit cizí mláďata (hlavně koťátka) a číst romantické knihy (které pak zde ve článku strhá, viz. Malý pražský erotikon). Některé z romantických knih se však Togaf líbí, buď mají ultimátní mileneckou dvojici, které závidí (nebo jim to přeje, záleží na hladině alkoholu v krvi) nebo jsou napsané tak opravdově, že té milenecké dvojici není pomalu ani co závidět. A tady je pár příkladů romantický knih, které se Togaf líbily.



Tom Robbins: Zátiší s Datlem
Anotace z cbdb: Pro tento román amerického spisovatele Toma Robbinse z roku 1980 s podtitulem „Tak trochu milostný román" je důležitá krabička cigaret camelek, v níž se příběh také tak trochu odehrává. Novodobá pohádka o zrzavé princezně, kterou rodiče - královský pár žijící v exilu v americké Seattlu - nechtějí dát jejímu také zrzavému milenci Datlovi, hledanému vyhlášenému teroristovi, a která tudíž podniká jisté složité kroky, aby se se svým milencem opět shledala.
Kniha je tentokrát robbinsovským přemýšlením o milostné lásce a především o tom, jak si takovou lásku udržet. Stejně jako v každé své knize i zde má Robbins několik dalších vedlejších motivů - rozvádí zde svou teorii o vlivu Měsíce na člověka, jeho velikou sílu a moc, již si lidé vůbec neuvědomují, poukazuje zde na různé módní směry alternativních způsobů života včetně jedné ufonské teorie o zrzavých lidech, předkládá zde svůj názor, kdo že jeto psanec-terorista a čím se liší od obyčejného kriminálníka, nabízí zde několik návodů na výrobu výbušniny ve vězení, uvažuje zde o touze některých skupin obnovit království -, avšak veškeré románové hledání se ubírá jediným směrem: jak to udělat, abychom si udrželi lásku?
Robbins píše naprosto nepřekonatelně, je originální, svůj, vtipný, melancholický, nechutný a perverzně praštěný. Kromě úžasného příběhu a naprosto originálních postřehů o zrzcích, měsíci a camelkách je tu taky můj oblíbený romantický pár. Krásná zrzavá princezna v exilu Leigh-Cheri a zrzavý terorista s příšerným chrupem jménem Datel. Zátiší s Datlem miluju pro tu jiskru mezi zrzavou dvojicí, Datlům prohnilý chrup a Leigh-Cherinu meditaci o krabičce cigaret značky Camel. Kdybych se někdy rozhodla kouřit, kouřila bych zásadně žluté camelky. Ovšem dneska tu dokonalou krabičku hyzdí nápisy a obrázky. Bůhví, jak by to s láskou Leigh-Cheri a Datla dopadlo, kdyby princezna meditovala s krabičkou camelek dnešního designu…

Dorothy Leigh Sayersová: Podivné námluvy lorda Petra
Anotace z cbdb: Klasická anglická detektivka, ve které lord Petr Wimsey tentokrát řeší případ nespravedlivě obviněné spisovatelky. Mladá, půvabná spisovatelka, autorka detektivních románů, je obviněna z vraždy svého druha. Lord Wimsey, příslušník anglické aristokracie, milovník starých tisků a detektiv-amatér v ní najde zalíbení a je přesvědčen o její nevině. Lord Petr svými neotřelými metodami pátrá po pravdě a snaží se dokázat, že svého partnera neotrávila.
Sayersová vytvořila úžasného detektiva lorda Petra Wimseyho. Elegán s příliš špičatým nosem, příliš hubenou postavou a úžasným smyslem pro humor. Právě v podivných námluvách se objevuje druhá část romantické dvoje Wimsey-Harriet. Lord Petr je praštěný aristokrat, ona je ne příliš půvabné děvče se špatnou minulostí. Předmanželský sex je zde jen velmi opatrně naznačen, nicméně Harriet je podle tehdejších pravidel pro manželství (a ještě s aristokratem!) nevhodná. Moc se mi líbily námluvy lorda Petra, to jak je mu fuk Harrietina minulosti i to, že ubohou Harriet uhání přes několik knih. Až k happy-endu v knize Lásku a vraždu neutajíš. 

Terry Pratchett: Stráže! Stráže!
Anotace z cbdb: Určitě každý z nás někdy viděl uhlí. Tak přesně to se stává z lidí, kteří chodí nočním Ankh-Morporkem a mají opravdu smůlu.
To je úkol jako stvořený pro městskou hlídku v čele se Samem Elániem a jeho věrnou družinou, která se skládá ze seržanta Tračníka, desátníka Nóblhóchá ( který musí mít doklady na to, že je to člověk ) a nově příchozího dvoumetrového trpaslíka Karotku Rudykopalssona.
Všechny romantické dvojice, které sir Pratchett vytvořil, jsou poněkud nestandardní. Líbí se mi, že romantický šťastný konec obvykle jen naznačí (viz Pravda) nebo zamilovanou dvojici popíše tak nějak neromanticky. Láska a rozum jdou u zeměplošských dvojic ruku v ruce. Nejdelší a nejsouvislejší vývoj zažívají kapitán Samuel Elánius a lady Sibyla Berankinová. Jejich lovestory začíná v knize Stráže! Stráže! A končí knihou Šňupec. Elánius začíná jako opilec a ztroskotanec na prahu středního věku. Lady Sibyla je poněkud prostorově výraznější šlechtička laskavého srdce a odkvetlého mládí. Z toho by čtenářky young adult nadšené nebyly.

Jane Austenová: Pýcha a předsudek
Anotace z cbdb (zkráceno): Příběh z prostředí vyšších vrstev anglické venkovské společnosti 19. století líčí osudy rodiny Bennetových, jejíž pět dcer na vdávání nutí matku k horečnému shánění ženichů. Hlavní hrdinkou je pak druhorozená Elizabeth, která bojuje o právo sama rozhodnout o svém životě.
V žádném článku o romantických dvojicích nemůže chybět zmínka o knize Pýcha a předsudek. Už jsem se nad touto knihou rozplývala v několika článcích, tak jen stručně. Pan Darcy mě okouzlil svým logickým přístupem k lásce, překonáním vlastní pýchy a hlavně dokázal zkousnout naprosto šílenou tchyni, takže Lízu musel milovat opravdu nevýslovně. No a Líza je prostě dokonalým ztělesněním vtipné holky odvedle, ne moc krásná, ale chytrá a pohotová. To je dvojice, které to prostě muselo vydržet až do smrti (a určitě se nerozvedli, ani kdyby žili v době, která na rozvod nepohlíží jako na stigma).
Také se necháte ovlivnit počasím? A máte své oblíbené romantické knížky, z kterých nekapou medové řeči? Jestli ano, klidně se podělte, až zase budu mít náladu na romantiku, ocením nějaký tip.

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz