togaf a její knihy (46. a 47. týden 2019)

13:08

Vzpomínáte, jak jsem jednou psala o rutině? Jak mi něco naruší pondělní rutinu, článek není. Ano, tato vý/omluva přichází opět na řadu.



Ostatně o nic jste nepřišli, měla jsem líný týden, nic jsem nečetla a jen obcházela lékaře kvůli preventivním prohlídkám. Bůhví proč mi všechny kontroly vycházejí na podzim. Také nastal čas pečení perníčků, což mi sice nezabralo tolik času, ale co si budeme nalhávat, raději bych si četla. Ale zpět ke knižním a kulturním tipům. Proto jsem tady. Kromě knih jsem doháněla i některé filmové resty, ve všech třech případech to byl krok vedle, nicméně žádná tragédie (což je trochu škoda, vyžívám se v negativních komentářích).
Prvním filmrm byla komedie Jsem božská. Článek hous.enky o Amy Schumerové mi připoměl, že jsem se na komedii, kde hraje hlavní roli, chtěla už dlouho podívat. Nakonec jsme byla lehce zklamaná, komedie nijak nevyčnívá z průměru kolonky "americká komedie pro ženy". Ošklivé káčátko se stane krásným (ve svých očích), úspěšným a zadaným.

Druhým filmem byly Ženy v běhu, o kterých jsem slyšela samou chválu. Ale mám k nim stejnou výhradu jako k Jsem božská, je to zoufale neoriginální. Holky běhaj a jediný cíl všech čtyř dam je, aby všechny měly partnera. Ideálně takového, který jim navlékne prsten. Co na tom, že vybraný exemplář se chová jako šovinistické hovado a ponižuje vás před vlastními dětmi. Jednou sis s ním pořídila potomky, tak máš smůlu a usilovat můžeš maximálně o legalizování vašeho vztahu. To jsem právě popsala situaci nejstarší sestry. Druhá v pořadí je taky výživná. Schématická postava dívky, které bijí biologické hodiny a urputně se stěhuje ke každému plodnému muži. Snad jen nejmladší sestra není napsaná vyloženě debilně. A maminka v podání Zlaty Adamovské spolu s pár vtipnými hláškami pro mě zachránila jinak tuctovou romantickou komedii. Ach jo, skoro by mě ten film od běhání odradil. 

Třetím filmem naštěstí nebyla romantická komedie, ale dokument. O letadlech. Tušíte správně, šla jsem na něj trochu omylem. Aneb vždycky si přečtěte, o čem film je! Spitfire pojednává o stejnojmenných letadlech, které sehrály významnou roli v bitvě o Británii. Víc o filmu říct nemohu. Nebyl špatný a ostatní v kině vypadali uchváceně, ale letadla beru jako nutné zlo, které mě v poměrně krátné době přesune z bodu A do bodu B. 

Naštěstí v knižním světě jsem měla větší štěstí. 

Michael Třeštík: Aspoň jsem to zkusil
Anotace z čbdb: Rezervovaný džentlmen a zároveň nepokojný dobrodruh Michael Třeštík, autor proslulých facebookových statusů, který dovede vytěžit stejně adrenalinu z nehody na motorce jako z překladu poezie, popisuje události a situace, které se mohly stát snad jedině jemu. Rozpustile klukovsky si pohrává s různými tématy a podává o tom zprávu se svým typickým suchým humorem a ironií.
Díky humoru a klukovskému pohledu na svět se čtou zápisky samy. Ovšem přeskakování mezi tématy je místy matoucí. Některé změny totiž mají důvod, historka nakousnutá na začátku kapitoly může být přerušená a v závěru dojde k pointě. Někdy ale pointa chybí. Chtělo by se říct, že tak už to chodí, život vždycky pointu nenabídne a kniha je přece deník. Nicméně zde to tak úplně neplatí, protože deník pana Třeštíka je stylizovaný a nepojednává jen o událostech, které se mu právě dějí. Naopak dost často se zabývá různými více či méně intelektuálními problémy.

Anotace z čbdb: Konverzační komedie o lásce a námluvách ve vyšší anglické společnosti, která skýtá autorovi nepřebernou studnici inspirace. Autor nešetří břitkým humorem. Co replika to vtip či bonmot. Stejně vtipné jsou i situace, které přinášejí neustále nové překvapivé zvraty.
Do této knihy jsem se pustila v rámci čtenářského koužku na čbdb. Už jsem od Wildea četla Ideálního manžela, takže jsem věděla, do čeho jdu. A opravdu to, co se mi líbilo na Manželovi, se mi líbilo i na Filipovi. Obě hry mají výborný slovní humor a sarkastické hrdiny. Tohle je britský humor v čisté esenci!




Jodi Picoultová: Záblesk života
Anotace z čbdb: Personál reprodukční kliniky poskytuje péči každému, kdo vejde dovnitř. Toho rána
však na kliniku vtrhne zoufalý rozrušený střelec a zahájí palbu. Všichni přítomní se rázem stanou jeho rukojmími. Na místo přispěchá policejní vyjednavač Hugh McElroy. Nechá budovu obklíčit a spřádá plány, jak komunikovat s útočníkem. Když mu zavibruje telefon, oznamující příchozí zprávu, s hrůzou zjistí, že uvnitř je i jeho patnáctiletá dcera Wren…
Pro mě, obyvatelku země, kde je potrat poměrně lehce dostupný, a to jak z medicínského, tak finančního i morálního hlediska, je fascinující a místy až děsivé, jak komplikovaný a traumatizující může být takovýto zdravotní zákrok v zemi, která se považuje za svobodnou a demokratickou. Jodi Picoutová umí skvěle vykreslit charaktery svých postav a nedrží se zažitých klišé. Proto je možné soucítit se střelcem a nejfeminističtější proslovy pronáší lékař, který je praktikující katolík.

Anotace z čbdb: Murakami běhá 25 let – každý den deset kilometrů, každý rok maraton. Titul knihy je variací na povídkovou sbírku O čem mluvím, když mluvím o lásce Raymonda Carvera. Kniha „memoárů“ rozhodně zaujme tři typy fanoušků: autorovy skalní příznivce, pro které je kultovní postavou, pak hledače receptu, jak se stát spisovatelem, a nakonec, jak jinak, běžce na dlouhou trať. V knize je jednak soubor esejů o běhu na dlouhé tratě, jednak spisovatelův „diář“ čtyřměsíční přípravy na maraton v New Yorku. Hovoří o fyzické i psychické bolesti, o stárnutí, o tématech, která se mu honí hlavou. Jsou tu úvahy o spisovatelství jako takovém: doba už nepřeje romantickým týpkům, co nasávají nebo berou drogy a píšou skvěle – doba přeje globálním spisovatelům-manažerům. Ostatně přísný režim a skvělá kondice bývají totožné u byznysmenů i u spisovatelů.
Murakamiho knihy mám moc ráda a čtu je hned, jakmile vyjdou v češtině. Tuto ale ne, odkládala jsem její četbu devět let! Proč? Protože jsem neběhala, ani tramvaj jsem nedobíhala. A pak mě najednou začalo běhání lákat. A to byl ten správný čas na tuto knihu. Jsem ráda, že jsem počkala na správnou dobu. Nevím, jestli by mě jako neběžce kniha o běhání zaujala, ale jako běžec (i když rozhodně nejsem na Murakamiho úrovni) jsem z knihy nadšená. Murakami totiž píše o běhání tak zaujatě, s láskou a opravdovostí, že na mě přenesl touhu obout tenisky a vyběhnout. Až zase někdy budu mít běžeckou krizi (což se stává tak jednou do měsíce), tak si přečtu pár stránek z této knihy. Je to vlastně motivační kniha! Alespoň pro mne ano...

Anne Cathrine Bomannová: Agathe
Anotace z čbdb: Životem znavený psychoterapeut se připravuje na odchod do penze a netrpělivě
odpočítává, kolik sezení s pacienty mu ještě zbývá. Jednotvárnou každodennost jeho života naruší mladá německá pacientka Agathe, jež trvá na terapii právě u něj. Poprvé v životě je tak nucen zvážit, zda vystoupí ze své ulity a nabídne pomocnou ruku druhému člověku. Debutový román, který vychází ve dvaceti zemích, je zasazený do poválečné Francie, ovšem svými tématy osamělosti, bilancování, stárnutí a zamilovanosti je až neuvěřitelně aktuální. Mnoho krásných plastických obrazů ze života ‚jakoby mimochodem‘ má symbolickou hloubku. Sympatickou atmosférou, jemným humorem, poetickým a dobře plynoucím jazykem a popisy mladé Agathe očima starého psychologa se náladou blíží proslulé Smrti v Benátkách Thomase Manna.
Kniha sice nese jméno Agathe, ale hlavním hrdinou je její terapeut. Opravdu je to malá knížka s velkým srdcem, jak praví podnázev. Starosvětská atmosféra a banální psychické neduchy pacientů naruší až Agathe, mladá a křehká. Rozuzlení její minulosti přinese katarzi nejen jí, ale i lékaři. Jako dominové kostky se bortí zažitý nudný stereotyp a lékař objevuje v důchodovém věku nové kouzlo života. Poetická knížka o nepoetických problémech je vážně originální.

Pauline Réageová, Guido Crepax: Příběh O
Anotace z čbdb: Další z legendárních erotických příběhů nořících se do tajů sado-maso hrátek. Komiks vzniklý na základě románu Anne Desclosové (alias Pauline Réageové) se věnuje submisivitě a dominanci a popisuje cestu mladé ženy k tomu stát se dokonalou otrokyní. Nakreslil ho opět svou jemnou linkou Guido Crepax a i přes silně erotické téma se mu daří vyhýbat se jakékoliv vulgárnosti.
Kniha obsahuje kompletní komiks, který vznikal od roku 1973 až do roku 1983. 
Převést do obrazových výjevů knihu, která balancuje na hraně umění a pornografie, byla velká výzva. Kresba Guida Crepaxe je černobílá a velmi osobitá. Jemnou linkou zachycuje fyzickou bolest s důrazem na snovost a estetiku. Bolest na Crepaxových kresbách vypadá esteticky, nepůsobí odpudivě, nezanechává pachuť. Dívky jsou krásné i v pláči na kolenou.

Jeden z mých nejdelších pondělních článků je u konce. Užijte si poslední listopadový týden a v pondělí na viděnou. 

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz