togaf a její knihy

10:00

Uplynulý týden byl bohatý na zážitky, tudíž byl chudý na knihy. Jednoduchá rovnice, kterou zvládnu vypočítat i já. Naštěstí mi můj mozek neustále zajišťuje nečekané okamžiky na čtení. Tak třeba v pátek si jdu k zubaři a v čekárně se dozvím, že jsem se spletla o měsíc. Naštěstí jsou zdravotní sestřičky laskavé osoby (ano, znám jich hodně, tak je tu nemůžu kritizovat), takže mě z čekárny nevyhodila. Získala jsem tak hodinu na čtení Královského gambitu. A kniha je dočtena. Ve čtvrtek se chystám na oční, pro jistotu si s sebou beru Korespondenci V+W. O výsledku vás budu informovat příští pondělí. A teď už ke knihám. 





Miroslav Šašek: Paříž
Anotace z cbdb: Vtipné momentky z pařížských ulic, jak je zachytil Miroslav Šašek, nyní v pohybu! Díky animaci Michaely Tyllerové ožívají ilustrace Miroslava Šaška z knihy To je Paříž. Flipbook, který zaujme děti všeho věku.
Tato podivná knížečka se mi do ruky dostala náhodou. Neobsahuje žádný text, jen ilustrace. Jedná se o tzv. flipbook. Je to taková ta knížečka, kterou když ohnete a necháte rychle padat list za listem, ilustrace na okrajích stránek se "zázračně" rozpohybují. Tento konkrétní flipbook zachycuje scény na pařížské ulici. Ilustrace i samotný nápad mě zaujaly, takže jsem si Miroslava Šaška trochu prolustrovala. Vytvořil podobných knih několik, některé z nich by podle anotací měly mít i text, a protože se všechny týkají světových měst a já ráda cestuji, je jasné, že o Miroslavu Šaškovi si tu ještě přečtete. 

John Maddox Roberts: SPQR I. - Královský gambit
Anotace z cbdb: Píše se rok 70 před Kristem. Římské legie už dobyly půlku světa, ale nikdo se nestará o pořádek a právo v samotném Římě. Ten se stal nebezpečným městem plným násilí a jeho ulicím vládnou gangy, které olupují plebeje i patricije. Uškrcení propuštěného otroka, požár a vražda cizího obchodníka v neklidné čtvrti Subura proto připadají římským hodnostářům jako bezvýznamné zločiny. Daecius Ceacilius Metellus mladší, urozený velitel místních vigilů, který vyšetřování vede, má však pocit, že se ho kdosi snaží zastavit. A ne bez důvodu - záhy totiž odhalí svět korupce v nejvyšších vládních kruzích. Ten představuje hrozbu, jež může zničit nejen samotného Daecia, ale i vládu, jíž Daecius slouží.
Série SPQR (tato písmena jsou latinská iniciálová zkratka ze sousloví Senatus Populusque Romanus, v překladu senát a lid římský) není ani tak detektivka jako malé nahlédnutí do antického Říma. Román nabízí jistou detektivní zápletku, pár vražd a vyšetřování, ale bez kulis starověkého Říma by šlo o průměrnou detektivku. Roberts v knize nenápadně vysvětluje fungování města, politiky, mezilidských vztahů a vysvětluje i detaily z architektury. A opravdu nenápadně. Daecius je vypravěč a na svá dobrodružství vzpomíná, což je skvělé krytí pro poučování. Poučování ale jen v tom nejlepším smyslu slova. Královský gambit mě nijak výrazně nenadchnul, ale čtení o antice takto nenásilnou formou mě bavilo. Na další díly se chystám, jen to nebude v nejbližších týdnech. 

Miloš Urban: Lord Mord (audiokniha)
Anotace z cbdb: Praha před koncem 19. století. Asanační násilí páchané na městě se odráží ve vyvražďování prostitutek v židovském ghettu. Souvislost mezi úmrtími je však třeba teprve hledat, po stopě zločinců jde jednak policie, jednak Karel Adam, hrabě Arco, jejž se smrt dívek dotýká osobně a který je sám stravován těžkou nemocí dýchacích cest. Do neklidného období protivládních demonstrací a konfidentských provokací přijíždí z jedné strany, z Tyrol, Adamův bratránek Mani, a ze strany druhé, z Moravy, neznámý stařec doprovázející neskutečně krásnou dívku, o níž se v Praze začíná šeptat jako o židovské princezně, ale kterou Adam při prvním setkání nepozná. Navíc se ve městě objeví Felix Hofman, lékař a chemik z Bayerových závodů, který s sebou přivezl zázračný lék proti černému kašli a souchotinám, prášek plný heroické síly a smrtelného nebezpečí. Hrabě Arco se k němu snaží dostat, zároveň se pokouší zachránit alespoň jeden barokní dům na rozhraní Starého Města a Josefova, k tomu soupeří s policií v tom, kdo dříve odhalí vraha prostitutek a jeho motivy. Mezi tím se pod nátlakem moderních bouracích strojů poroučí jeden dům za druhým a v ruinách Židovského Města se po nocích zjevuje legendární fantom z dětských báchorek, Masíčko, před jehož dlouhým nožem je lépe co nejdál uprchnout.
Lorda Morda jsem četla hned v roce jeho prvního vydání, tedy v roce 2008. Je to totiž Urban ve svém nejlepším období. Miluju Prahu a miluju Prahu v Urbanových knihách. Lord Mord je převážně ze Starého Města a já si užívám každou zmínku o ulici, kterou znám. Audioknihu namluvil sám autor a popravdě jsem s jeho hlasem měla ze začátku problém. Je takový nemužný a trochu ukňouraný. Ale naštěstí je takový i hlavní hrdina románu, hrabě Arco, takže jsem si rychle zvykla. 
Jako ilustrační obrázek jsem použila fotku z audioteka.cz, osobně se mi mnohem víc líbí grafické zpracování nakladatelství Argo. Urbanovy knihy, resp. jejich grafickou podobu má na starosti Pavel Růt a jsou to opravdové vizuální lahůdky. Proto nechápu, proč druhá vydání jsou tak...řekněme...jiná. A to druhé vydání Lorda Morda považuji ještě za to vydařenější z Urbanových druhých vydání. 
 
Chuck Palahniuk: Něco si vymysli 
Anotace z cbdb: Kontroverzní americký spisovatel přichází s dlouho očekávanou – a vůbec svou první – sbírkou povídek, které nejde odečíst. Třiadvacet textů vlastně představuje jakousi esenci Chucka Palahniuka. V povídkách je ve své nejlepší formě: ostrý a sžíravý, nekompromisní. Přináší bizarní témata a libuje si v nich.
Nejsem zrovna fanda povídek, ale jsem velký fanda Palahniuka, takže jsem po jeho nové, první povídkové, knize sáhla s jistými obavami. Zatím jsem celkem spokojená. Povídky jsou praštěné, některé se tváří jako amorální bajky, hrdinové jsou zvířata, ale morálního poučení se nedočkáme. Některé povídky mě překvapily svým koncem, tedy ne že by ten konec byl šokující (to by mě u Palahniuka naopak nepřekvapilo), ale byly ukončeny úplně jinak, než bych čekala. Takže se snažím oprostit od svých očekávání a nechávám se Chuckem okouzlovat. A protože knihu vydalo nakladatelstí Odeon, resp. Euromedia, a u nás na blogu právě probíhá Léto s Odeonem, dočkáte se o této knize podrobnější recenze. 

A to je vše z mého čtenářského týdne. Já vás varovala, že to bude slabé. Pokusím se za týden polepšit, ale jak tak koukám do diáře, raději to nebudu slibovat. 
Hezké pondělí a užívejte si poslední dva dny kalendářního jara!
 
 

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz