Opět v Levných knihách...

8:00

A opět neodcházím s prázdnou. Začínám si přidat jak hamižník, který jen kupuje knížky, bez kterých  nemůže jeho domácí knihovna žít. Samozřejmě malinko problém je, že ve výsledku se k zakoupeným knihám dostávám až po letech... O to víc překvapená pak bývám, co všechno jsem si kdysi zakoupila.


Pokračovat ve čtení

Ale věřím, že podobně to má i celá řada vás, našich čtenářů. Někdy mě v Levných knihách zaujme obálka, jindy anotace a občas tam najdu knížku, kterou jsem si kdysi chtěla přečíst. A přesně tento případ se mi přihodil při mé poslední návštěvě.
 
Nedávno na cbdb psala uživatelka barabura, že čte knihu Slepota od Josého Saramaga. Jde o postapokalyptický román, kdy lidé zničehonic začínají slepnout. A víte, jak to mám s postapo romány - ty já můžu. Navíc to slepnutí mi připomnělo můj oblíbený film s Evou Green a Ewanem McGregorem Perfect Sense, kdy lidé v (blízké?) budoucnosti, kdy lidé postupně ztrácejí čich, chuť a nakonec i sluch. V případě Perfect Sense jde o odklon od tradičních hodnot, vztahů a přírody. Oč jde ve Slepotě zatím nevím, a ráda bych to zjistila.
Nicméně barabura byla z románu Slepota dost dlouho poněkud skeptická. Dokonce přemýšlela o tom, že by knihu odložila... A tak jsem o Slepotě začala pochybovat... A k přečtení jsem si uložila (to se tak na cbdb dělá - můžete si označit knihu, kterou si chcete přečíst) jinou knihu od Josého Saramaga: román Kain.

José Saramaga: Kain

Anotace z cbdb: Mladý muž z ne zcela jasných důvodů zabil vlastního bratra. Po vraždě následoval rozsudek. Tím rozsudkem bylo vyhnanství. Muž se jmenoval Kain a jeho příběh je znám už přes dva tisíce let. 
Ten starý příběh o vině a trestu, spravedlnosti a odpovědnosti, se dočkal různorodých zpracování. V podání Josého Saramaga je to vyprávění plné humoru a pomalu stupňovaného napětí. Kain putuje napříč světem starozákonních příběhů a občas do nich i trochu zasáhne. Setká se s Abrahámem a v poslední chvíli zaskočí za anděla s porouchaným křídlem, přijme práci v Lotově domě, vyslechne kosmologickou debatu mezi Jozuem a Hospodinem před pádem Jericha a nakonec i nastoupí na archu s Noemovou rodinou. Především však vede vzdorný dialog s bohem. A když usoudí, že člověk a bůh se navzájem nikdy nedokážou pochopit, rozhodne se k zoufalému činu. 
No a v Levných knihách - při své pravidelné procházce regály této prodejny - jsem narazila právě na tuhle knihu. Takže moje rozhodování bylo poměrně rychlé: Kain se mnou půjde domů. A tak mi teď leží na stole a čeká, až zase trochu víc zmáčknu knihy ve své knihovně a uložím ho na nějaké čestné místo, odkud na něj budu dobře vidět.
Doufám tedy, že se ke čtení dostanu dřív než za rok. No anebo aspoň za ten rok.


Betty Friedan: Feminine Mystique

Anotace z cbdb: Kniha Feminine Mystique, která poprvé vyšla roku 1963, bývá udávána jako nejdůležitější zdroj nové fáze feministického hnutí v USA - tedy jeho druhé vlny. Tato kniha, nabitá silnými myšlenkami a inspirativními podněty, hovoří dnes stejně výmluvně, jako v době svého vzniku. Poukazuje na skutečnosti, které i dnešním ženám dělají nemalé starosti jak v domácnosti, tak v profesním a společenském životě. Žena, která si chce jít za svým a chce bojovat, aby si udržela těžce vydobyté cíle, jako jsou rovnoprávnost, naplnění v životě profesním, manželském i rodinném, jistě sáhne po knize Feminine mystique, která nadále zůstává jednou z nejpodnětnějších prací naší doby. 
Druhou knihou, kterou jsem si při téhle procházce odnesla - a pro který jsem šla zcela cíleně - je kniha Feminine Mystique. Jde o jedno ze stěžejních děl amerického feminismu 80. let. Zatím jsem o něm neslyšela, ale myslím, že je na čase opět trochu polechtat mé feministické ego. Druhé pohlaví od Simone de Beauvoir mi přijde poněkud těžkopádné (ač na aktuálnosti mu neubrala ani ta půlka století, která od vydání uběhla) a už je to přece jen pár let, co jsem jej četla. 
Nejsem militantní feministka, ale myslím si, že jsou určité knihy, které by si každý měl přečíst. Uvidíme, jestli tenhle šesti set stránkový macík patří k těm knihám, které zdobí mou feministickou část domácí knihovničky. Ale to zjistím až tak za rok, neb jak jsem psala - dřív se k vlastním knihám zpravidla nedostávám.

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz