Pohádka o Dívce s pomeranči

10:00

Jostein Gaarder je norský autor, který se proslavil knihou Sofiin svět. Tentokrát Nor představuje čtenářům knihu Dívka s pomeranči.




Příběh patnáctiletého Georga a jeho jedenáct let mrtvého otce. Otec se synem vedou nerovný dialog pomocí dlouhého dopisu, který otec Jan synovi napsal před svou očekávanou smrtí. Georgovi v něm klade několik otázek a chlapec se s nemožností odpovědět vyrovnává stejně jako jeho otec - textem.  Napíše své úvahy, a to přímo do otcova dopisu. Rozhovor má dvě velká stěžejní témata: dívku s pomeranči a vesmír. Otec chce po synovi odpověď na otázku, zda by si sám vybral život na této planetě, kdyby měl tuto možnost. I za cenu, že zde pobude jen chvíli a bude muset odejít třeba i uprostřed štěstí. Z otcova vyprávění si Georg udělá o člověku, který ho zplodil, lepší představu než z fotografií a videozáznamů.


Příběh o dívce s pomeranči je základní téma otcova dopisu. Dívka byla tajemná a zjevovala se na náhodně vybraných místech s velkým sáčkem pomerančů, což v otci vyvolávalo různé představy. Kupuje snad dívka pomeranče pro děti v mateřské školce? Chystá se na cestu do Grónska a nakupuje si vitaminy na cestu? Pašuje pomeranče dětem do Afriky? Kupuje je své malé dcerce a mladému nesympatickému muži? Všechny své domněnky o tom, kdo ona tajemná pomerančová víla je, svěřuje v dopise svému synovi. Některé jsou bizarní, jiné si sám hned vyvrací.
 
 
Právě tyto fantaskní představy podporují pohádkovou atmosféru knihy. Otec Jan byl zkrátka snílek a velký romantik. Zároveň však vědec a ateista. A pragmatický otcův přístup ke smrti je jedna ze zajímavostí knihy. Jan se nesnaží svého syna ani sebe utěšovat představou posmrtného života. Bere svět jako kouzelné místo a to, že zde mohl žít jako ohromný dárek, který ho stále udivuje, ale když skončí, je zkrátka konec. Zní to pateticky? Ano. Ale jak jinak taky psát o chlapci, který dostal dopis od svého mrtvého otce? Těch pár patetických pasáží se ztrácí pod citlivě napsaným příběhem o lásce. Otcovo vyprávění je příběhem o lásce k dívce i malému synovi. Georgovi komentáře jsou prodchnuty citem k mrtvému otci a vesmíru. Otcovy poznámky o Hubbleovu teleskopu chlapce zezačátku zajímají dokonce víc než příběh o tajemné dívce. Teleskop je totiž něco, co ho spojuje s otcem, něco, co mají společného, přestože se skoro neznají.


Dopis pomůže patnáctiletému Georgovi nejen pochopit a poznat svého otce, ale i matku najednou vidí v jiném světle. Příběh o dívce s pomeranči mu dodá odvahu ve vlastním rozhodování, zda oslovit dívku, kterou tajně obdivuje. Odpověď na otcovu otázku, zda by si vybral krátký život a bolest, nebo se lidskému hemžení raději vyhnul, chlapci pomůže v ujasnění si vlastního postoje k životu.


Přes propast času se nakonec ukazuje, že otec i syn jsou velkými snílky a mají společného víc, než se zdálo na počátku knihy.
http://www.astropardubice.cz/

Mnohá tajemství, která se v knize Dívka s pomeranči čtenářům předkládají, se snadno uhádnou před „oficiálním“ odhalením. Příliš to však příběh nesnižuje, nečteme přece detektivku, ale sentimentální a dojemný příběh o otci a synovi, o lásce a ztrátě, o naději a smíření.

 

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz