togaf a její velikonoční knihy (13. týden)

8:00

Rok se s rokem sešel a jsou tu opět Velikonoce. Loni jsem se vrhla na tematické knihy, do oka mi padla série Ženy víry. Letos byla tedy volba jasná - Muži víry. A řeknu vám, nebýt ateista, tak se jím po přečtení této série stanu. Starozákonní Bůh je ... psychopat a sadista. Ale jako zvrhlá pohádka je tato série dobrá. Trochu mě znepokojuje ta posedlost Hospodina penisem. Dost často se mluví o obřízce a na můj vkus až příliš podrobně. A o kom konkrétně jsem četla?


Francine Riversová: Áron (Hospodinův velekněz)
Anotace z cbdb: Toto je první z pěti románů o mužích víry, kteří sloužili ve stínu druhých. Jsou to historické postavy, které opravdu žily. Přestože tito muži žili ve starověku, jejich příběhy lze aplikovat na naše životy a problémy, jimž čelíme v dnešní době.
Áron moc nehřešil, byl to fajn starý pán, otročil pro Egypťany, nebyl moc spokojený, ale nic extrémního neprovedl. A pak na něj promluvil Hospodin a jeho život získal smysl. Smyslem zde myslím utrpení. Sebemenší drobnost Hospodin trestá smrtí. Žádné oko za oko, ale život za oko. Pokloníte se jednou jinému bohu, než je Hospodin a umřete. Postěžujete si, že na cestě, kterou pro vás Hospodin vybral, není voda a máte žízeň a umřete. Pronesete rasistickou poznámku o nové černošské maželce Mojžíše a dostanete lepru (to mě docela namíchlo, za žízeň smrt a za rasismus jen lepra? Navíc jen na týden. Pfff). No moc nadšená z této knihy nejsem.

Francine Riversová: Káleb (Udatný bojovník)
Anotace z cbdb: anotaci nemá cenu kopírovat, protože je u všech knih stejná. Mění se akorát pořadové číslo.
Podnázev této knize sedí, udatný bojovník. V knize se opravdu hodně bojuje. Nejprve se příběh egyptského otroka Káleba protíná s tím Áronovým. Káleb prchá se skupinou Židů veden Mojžíšem a jeho bratrem Áronem. Takže první třetina knihy je takové doplnění předchozího příběhu. Áron své zážitky s útěkem a blouděním pouští popisoval z pozice privilegovaného, velekněz, bratr vůdce, dokonce i Bůh s ním čas od času hodí řeč. Kálebův příběh je pohledem zdola, je jedním z tisíců. V další části knihy se bojuje a Káleb je v čele vojsk. Opravdu fanatický (v řeči bible oddaný Hospodinu) křesťan, na rozkaz zabíjí nejen cizí vojáky, ale i obyčejné lidi, děti a zvířata, kteří mají tu smůlu, že žijí v městech, která Bůh daroval Izraelitům. Nic moc veselé čtení. 

Pokud k těmto knihám přistupuji jako k svérázným báchorkám, občas se i bavím. Já být na místě Hospodina, tak ty nevděčníky pobiju hned za Rudým mořem. Bůh je občas pěkně ješitný a jeho šmírování je strašidelné. A to nemluvím o trestech. Jen tak vyvraždit děti cizího národu...nedá jim ani šanci konvertovat. Starozákonní Bůh prostě není žádné ořezávátko, směle se může řaditi k vůdcům největších genocid světa. 
Tato série je pětidílná, další tři díly si přečtu za rok. Nějak je toho náboženství na můj ateistický mozek moc.

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz