Čtenářská výzva: duben (hous.enka)

8:00

Čtenářská výzva je pro mě i v tomhle roce obrovský oříšek. Místo toho, abych si knihy vybírala podle zadání, vybírám v zadání knihy, které jsem daný měsíc přečetla.
 
 
 
 
 
 
 


Asi bych se za sebe měla stydět a mělo by mi to být líto, protože já jakékoli sepisování seznamů miluju. Očividně ale ne seznamů, které musím následně plnit. Například zbožňuju sešit, do kterého si zapisuju přečtené knihy. K smrti ráda tím sešit pak listuju a zjišťuju, co jsem četla v dubnu před pěti lety. Je to sentimentální a krásné.
 
Ne tak čtenářská výzva. Ta mě dlouhodobě pěkně štve. Jasně, můžete tu získat tip na zajímavou knihu, ale protože sem dávám knížky, které jsem už přečetla, najdete informaci o nich v jiných článcích. Asi už to tenhle rok doklepeme, ale uvažujeme, že změníme pojetí čtenářské výzvy.
 
Nu což, je tu duben, já dočetla Třeštíka, a tak tu máte pojednání o knize, která splňuje téma:

Kniha, jejíž obálka je převážně zelená 

Prosím fanfáru pro knihu:

Michael Třeštík: Jen aby, řekla moje žena

Anotace z cbdb:Postřehy plné suchého humoru a sebeironie. Občas potkám lidi, kteří říkají, že nejsou na Fejsbuku. Připojí k tomu vždycky zdůvodnění, ze kterého vyplývá, že já jsem debil. Dřív jsem si kladl spousty otázek, ale jak jsem zrál, tak se jednotlivé dílčí otázky spojovaly do otázek obecnějších, ty pak do ještě obecnějších, až zbyla jen jedna úplně základní: Kde mám brejle?
Znám filmy Heleny Třeštíkové, četla jsem její Sběrnou knihu a zjistila jsem, že je na čase seznámit se i s jejím manželem Michaelem. Tedy jako si něco od něj přečíst.
Ukázalo se, že tahle sbírka facebookových statusů byla výbornou volbou.
Zdroj: Ona Dnes

Kniha je rozdělena do jednotlivých let a ty do dvanácti kapitol - měsíců. Sledujeme tak téměř pět let v životě "obyčejného" muže. Postava stárnoucího muže, který během času na odpočinku nalézá novou chuť tvořit, mě bavila. Hlavně proto, že se autor nebere moc vážně a má výborný humor.


"Je pozoruhodné, že žádný můj překlep nevypadá jako překlep, ale jako že jsem blbec." (s. 7)


Sedla mi nejen forma, ale i to, že se Třeštík nesnaží těžce filosofovat nebo zamýšlet se nad současnou politickou situací, jako to dělají jiní. Nemyslím si, že by mu to bylo fuk, ale to mlčení je pro mě jako čtenářku moc fajn.
Navíc se mi moc líbily ty pasáže, kde mluví o své ženě. Je z nich cítit - ježiš, to je floskule - spříznění duší. Lépe: jak jsou na sebe naladěni.
Většina částí, ve kterých se autor věnuje vztahu se svou ženou, jsou umístěny na konci kapitol a je u nich obrázek jakési jednoduché židličky.


"Svoji definitivní ženu jsem objevil v sedmadvaceti, svoji definitivní whisky v pětašedesáti. Zaplať pánbu, že to nebylo obráceně." (s. 9)


Sympatický je Michael Třeštík nejen svými postřehy a humorem, ale i tím, jak rád kouří, jí kešu oříšky, pribináčky a čokoládu.

"Takové štěstí snad člověk může mít jednou za život, že hledá v šupleti nabíječku na mobil a najde tam tyčinku Snickers." (s.87)

Nezbývá než říct, že Michael Třeštík je autorem zkratky, umí v pár větách napsat vtipný příběh a jeho sbírka statusů je knihou, která se hodí do každé knihovny. Věřím, že najdete celou řadu bonmotů, citátů a názorů, se kterými se budete moc ztotožnit.


"Nevím, ale myslím, že ani Rembrandt, ani Picasso takovou kresbu nenakreslili, abych měl potřebu se s ní do konce života denně konfrontovat. Tolik můj názor na tetování." (s. 139)



 


 
1. Populární komiksová kniha

 
 
 
 
 
 
 



2. Kniha, která má netypické grafické zpracování 

3. Česká kniha, jejíž překlad i vyšel v zahraničí 

4. Dětská kniha, která má co říct i dospělému čtenáři 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. Sbírka básní, ke které se už dlouho chystám 

6. Kniha, jejíž děj se odehrává v Praze 

7. Tradiční vánoční kniha, kterou čtu každý rok 

8. Knihu, která má na čbdb špatné hodnocení (méně než 20 %) 
 
9. Cestopis, který mě vezme na výlet kolem světa a zpět 


10. Kniha, jejíž obálka je převážně zelená 











11. Kniha, která má víc než 400 stran

12. Audiokniha

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz