Vzhůru do oblak!

10:19



Togaf & hous.enka si vyrazily do oblak na palubu Paláce Lucerna. Kavárník Ondřej Kobza a nějací ti sponzoři chtějí na střeše Paláce Lucerna vybudovat komunitní zahradu. A protože peníze jsou na takový projekt třeba a Pražané jsou zvědaví, zpřístupnil jim pan Kobza střechu za mírný poplatek a to pouze na pár srpnových dní.





 

Poté, co se na střeše, které se v tomto projektu říká paluba, vyřádily pražské "selebrity", nastal čas i pro nás, obyčejný plebs. Tisíc metrů čtverečních dřevěné paluby ze sibiřského modřínu dalo střeše Paláce Lucerna přezdívku „Paluba“. Opravdu nálada na tomto místě připomíná parník, sluníčko, dřevěná podlaha, promenádující se lidé, kteří si museli koupit vstupenku…hotový Titanic. 
 
První část rekonstrukce se nám s hous.enkou líbila, dřevo je krásné, bylinky a celkový záměr pěstovat na střeše zeleninu nás zaujal a lidí naštěstí také nebylo tolik, jak jsme se obávaly. Ono by stačilo o pár děvčat svěřujících si zážitky na vrcholu úzké vyhlídky víc, a byl by problém na světě. Oč víc nám byli sympatičtí holuby a holubička, kteří se ve svém útulném přístřešku na střeše Lucerny věnovali lásce. Myslím, že příští rok bude v Praze o pár holoubků víc…

Co nám na střeše chybělo, bylo občerstvení. Jsme kavárenské povalečky a kafe (nebo pivo, jedna z nás má náběh k alkoholismu) se na prosluněnou střechu vyloženě hodilo. Inu, napravily jsme tento nedostatek v kavárně v prvním poschodí.

 
Za zmínku stojí i parádní pater noster, kterým se na střechu můžete nechat vyvézt i svést, ale nemusíte. Malé kabinky výtahu bez dveří nás obě mírně vyděsily, ale zážitek to byl velký. Zpět jsme ovšem sestoupily hezky staromódně po schodech. Ani ne tak ze strachu, jako spíš kvůli frontám na pater noster.
Víc než dvouletá práce je na střeše vidět a plány do budoucna jsou potěšující. Dočetla jsem se, že pan Kobza by chtěl navázat na tradici bytových seminářů a komunitní zahrady. Máme se tedy na co těšit.

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz