Jeden musí z kola ven

8:00

Protože se pořád touláme po krásách planety Země, nemáme pro vás připraven ani přehled našeho mementálního čtiva ani žádnou zajímavost ze světa literatury. Ale můžete si přečíst jednu recenzi. Českým (žijícím) autorům se moc nevěnujme, tak si to užijte.


 
 
 
 
Jaroslav Beznoska: Epos o panáčkovi

Jaroslav Beznoska napsal fantazy román o rytířích, motorkách, soubojích, krásných ženách a celý příběh je prošpikovaný neotřelými metaforami a přirovnávání. Komplikovanost děje vyvažují krvavé rvačky a poznávání tajemného města. Vítejte ve světě knihy Epos o panáčkovi.

Kniha má dva hlavní hrdiny. Robert a David jsou přátelé. Mají totiž hodně společného – žijí v podivném Veleměstě, mají kladný vztah ke zbraním a motorkám a mají stejný vkus na ženské. David je velitelem Městské informační služby. Robert býval jedním z Davidových zaměstnanců, než se to všechno pokazilo. Teď je něco jako vyšetřovatel na volné noze. Robert čeká na krásnou blondýnku, kterou pozval na rande a David je s touto blondýnkou v posteli.

V cyberpunkovém Veleměstě se šíří vraždy označované jako Černá série. Děsivá, krutá a ničím nespojitelná úmrtí má Davidovi a jeho rytířům pomoci vyšetřit právě Robert. Aby toho zmatku nebylo málo, zdá se, že je v tom všem zapleten král podsvětí. Všechny tři části městského státu Veleměsto, Meziměsto a Podměstí se stávají terčem pro bombové útoky. Klid v ulicích mají zajistit obávaní a strašliví rytíři. Novodobí strážci zákona mají motorky místo koní a samopaly místo mečů.

Robert se do pátrání ani nestihne pořádně pustit a už je na něj spáchán atentát. Robert Erben má ale své malé tajemství. Je víceméně nesmrtelný díky podivné metafyzické osobnosti uvnitř své hlavy pojmenované panáček. Když se panáček dostane k moci, Robertovo vědomí ustoupí a nastane apokalypsa. Panáček neuznává nic a nikoho, nemá duši, zabíjí a sám nemůže být zabit. Robert panáčka už před lety zahnal do podvědomí, David si vybudoval kariéru právě na porážce panáčka. A teď hrozí, že panáček opět usedne k volantu Robertovy duše.

Do toho všeho je ještě zamíchána blonďatá novinářka Andrea, kterou oba hlavní hrdinové milují. Milostné drama přestává být aktuální v okamžiku, kdy se na scénu vrací mrtvá krásná Lucie. Lucie má schopnost posednout lidi. A jak se zdá, snaží se zachránit Roberta před panáčkem.

Zdá se vám děj nepřehledný? Částečně máte pravdu. Akce střídá akci, postav je jak na orloji a oba hlavní hrdinové si jsou dost podobní a několik desítek stran trvá, než vůbec zjistíte jejich jména. Ale víte, co? Ono to stejně funguje. Všechno se postupně začíná propojovat a vysvětlovat a pak ještě jednou komplikovat. Je to krvavá jízda zajímavým prostředím ve společnosti fascinujících postav.

Drsní hoši v tomto fantasy románu netrousí vtipné hlášky, ale místo toho tu jsou velmi originální metafory. Tak netradiční a poeticky nechutné, že jsou pro mě jedním z nevětších kvalit této knihy.

Zuby. Co když mám hubu prázdnou jako svoje bankovní konto? Černá díra a škodolibý úsměv bankovního úředníka příjemného jako ožralý zubař s vrtačkou v ruce. Začínám blouznit. (Str. 59)

Druhou kvalitou románu jsou jemné literární narážky a odkazy. Už název evokuje slavný Epos o Gilgamešovi. David stejně jako Gilgameš chce být nesmrtelný a neomezený vládce Veleměsta. Robert je pak jeho přítel a bojovník Enkidu, Veleměsto symbolizuje bájný Uruk. Je tu ale i kouzelná scéna s fikčními světy Lubomíra Doležela. Robertovo příjmení je stejné jako příjmení jednoho z nejslavnějších českých spisovatelů, který psal velmi pochmurné balady, Erben. Pokud neznáte Epos o Gilgamešovi ani teorii fikčních světů je to v podstatě jedno. Příběh, rytíře i krvavé boje si i tak užijete. Jen epilog vás možná nemile překvapí.

Komplikovanost děje a květnatost jazyku předurčují román k opětovnému čtení. Nebo k jeho zahození po druhé kapitole. Já se k Eposu o panáčkovi určitě vrátím. Tentokrát budu číst pouze kapitoly 1, 3, 5, 8, 9 a 11, ty totiž vypráví Robert Erben, kterého mám ze dvou vypravěčů tohoto románu raději.

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz