Knihovnice o knihovně - Městská knihovna v Praze

8:00

Asi není velikým tajemstvím, že jsme knihovnice. Zřejmě jsme knihovnicemi už od dětství srdcem, ale pár let už jsme knihovnicemi z povolání. Nikdy by mě nenapadlo, že mě knihovnictví bude jednou živit. Fakt ne. Kdybyste se mě kdykoli zeptali, řekla bych vám, že budu cokoli, ale rozhodně ne knihovnice. Togaf takto rezolutní není, ona by možná tu knihovnici i uvedla. A protože nás knihovničení, knihovnictví a knihy baví, rozhodly jsme se zajít se podívat ke konkurenci. A tak jsme minulý týden zaťukaly na dveře pražské městské knihovny...
Teda, my neklepaly. Normálně jsme tam vtrhly jak velká voda. Hned jsme se nahrnuly k přihláškám a jaly se je vyplnit. Naštěstí knihovna nechce žádné složité informace typu "Jaký žánr čtete nejradši" nebo "Proč se chcete stát naším čtenářem", takže jsme formuláře vyplnily a odevzdaly v přijímací kanceláři. Fakt maj speciální malou kancelář, kde přijímají nové čtenáře. A jak togaf později zjistila, zároveň se tu platí i za rezervované knihy.
Jakmile jsme do rukou dostaly čtenářskou průkazku, vešly jsme do velikého hlavního sálu s knihami. Je to tam skoro jak v Bradavicích - obrovská místnost plná regálů s knihami, několika počítači a spoustou lidí. Napřed jsme obešly namátkově pár regálů s beletrií, ale zklamaně jsme konstatovaly, že jsme to čekaly lepší. No nevadí, asi jsme špatně koukaly. Takže jsme přešly místnost a omrkly regály Dnes vrácené knihy... A ehm, to jako fakt lidi takovéhle věci čtou? Respektive chápu, že takové věci do knihovny rychle vrací. Ale tak nevadí, ještě je tu počítač a skladiště oplývají zásobou knih na několik životů! No... mohlo by být, kdyby zrovna nebylo v rekonstrukci...


Všechny náhodně vybrané knihy z našeho seznamu Chci si přečíst byly beznadějně rozpůjčované s pěti rezervacemi už v závěsu. To znamená, že ke knize se můžete dostat třeba až za půl roku... Zklamaně jsme opustily tu velikou prostoru a zašly omrknout fantasy regály... které vypadaly, že je někdo nedoplnil už pár let. Nevadí, zkusíme komiksy. Komiksy nezklamou. No a co myslíte? Zklamaly! Několik dílů z různých sérií a komiksy, co jsem před lety kupovala v Levných knihách. Z nabídky Ústřední knihovny jsme byly zklamané.
Prošly jsme dětským oddělením a už jsme chtěly odejít, když jsme si všimli jakéhosi youtuberského (?) koutku s knihami. Fakt netuším, jestli tu někdo natáčí svá videa nebo jestli tu  matky kojí (své?) děti, ale každopádně je tu stěna, o kterou se opírá pár regálků s knihami. Není tu nic napsaného k pravidlům jejich půjčování, tak jsme si "půjčily" každá jednu knihu a jely jsme spokojeně domů.

Happy End? Možná... Togaf si o pár dnů později udělala rezervaci na knihu a obě jsme netrpělivě vyčkávaly, co se bude dít dál.

Za dva dny přišel mail o splnění rezervace. Bohužel to zrovna bylo před prodlouženým víkendem, a tak jsem do Ústřední knihovny netrpělivě běžela až v pondělí v polední pauze. Věděli jste, že má městská knihovna v pondělí otevřeno až od jedné hodiny? Já už to teď také vím. Druhý pokus o vyzvednutí rezervace byl úspěšný. Odpoledne jsem zašla k pultíku "Rezervace" a tam mě milá knihovnice poslala na pokladnu. Po zaplacení deseti korun za rezervaci jsem dostala účet a lístek s číslem rezervace. Knihu jsem si sama podle rezervačního kódu našla na speciálním regále. A pak už jen krátká zastávka u výpůjčního pultu a já si vesele odnášela knihu Jen aby, řekla moje žena od Michaela Třeštíka.

Happy End nakonec tedy přišel, ale má trochu trpkou příchuť. To je asi trest za nevěru spáchanou na naší domovské knihovně.

togaf & hous.enka

You Might Also Like

6 Comments

  1. Na druhou stanu z vaší domovské knihovny si těch knížek domů člověk taky moc neodnese, když má NK většinu fondu jen prezenčně ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je bohužel pravda :( S knihovnama to prostě není snadný. Ještě že existují i jiná řešení, muhehe. /hous.enka/

      Vymazat
  2. V MKP je potřeba vyhmátnout regály s novinkama v ten den, kdy jim přijdou, což nevím, jak je v Ústředce, ale na pobočce Smíchov to bylo v pondělky a čtvrtky, pokud se všechno dobře stíhalo. Už tam nějaký ten pátek nepracuju, ale vím, že výběr knížek tam je docela uspokojivý, jenom není prakticky k dostání, pokud si na to neuděláte rezervaci... Ale jestli budete mít možnost, běžte se podívat na nějakou menší pobočku, většinou tam bývají milejší pracovníci, jednodušší obsluha a skryté poklady, obzvlášť co se toho fantasy týče; knížka je tam přidělena, ale pobočku navštěvují převážně důchodci, takže tam častokrát leží nějaká úžasnost!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, to mě nenapadlo, že mají speciální regál s novinkama. To je dobrej nápad. A taky se mi líbí ten nápad s menší pobočkou. Ta Ústřední je totiž fakt maso :D Není smíchovská pobočka MKP taková ta hezká zrekonstruovaná? Budeme mít brzy cestu kolem Smíchova, tak bychom tam zavítaly. Díky za tipy :) (hous.enka)

      Vymazat
  3. Nevím, jestli bych řekla hezká zrekonstruovaná :D Ale je to areál bývalé tržnice, takže podle mě vypadá absolutně nádherně. A je to specializovaná knihovna na sci-fi a fantasy, i když novinky se tam rozpůjčují velmi rychle, a je tam spousta stoletých sborníků SF, ale třeba tam něco najdete. Myslím, že celkově to ale v MKP hodně stojí na pracovnících, protože zrovna v tom je na pobočkách největší rozdíl. Pokud si chcete o knížkách popovídat a něco nechat doporučit, tak rozhodně doporučuju pobočku Ostrovského - ta je kousek od Anděla taky, a milejšího vedoucího jsem snad ještě neviděla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, že knihovna by neměla být jen o knihách, ale hlavně o lidech. Teda samozřejmě musí mít i dobré knihy, ale když jí budou chybět dobrý lidi, tak je to k ničemu.
      Je teda jasný, že pobočky budeme muset ještě prozkoumat :) (hous.enka)

      Vymazat

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz