togaf a její knihy (30. týden 2019)

14:24

Minulý týden jsme šly s hous.enkou na Vyšehrad a něco pro vás, naše fanoušky, vymyslely. Tak sledujte blog a naše facebookové stránky, ať vám něco neuteče. Kromě Vyšehradu jsem zašla ještě na Kampu na letní scénu a nechala se okouzlit výbornou hrou o životě Medy Mládkové nazvanou jednoduše "Meda". Přiznám se, že nejsem nijak zapřisáhlý fanoušek paní Mládkové. Slyšela jsem o ní od lidí z uměleckých kruhů různé historky, které vlastně potvrdila v knize, která o jejím životě vyšla (Meda Mládková: Můj úžasný život). Mám z paní Medy pocit neústupnosti, šla si vždy tvdě za svým a na společenské konvence se neohlížela. Občas na mě působila sebestředně a příliš agresivně. Nic z toho není ovšem na škodu, jen mi to lidsky nebylo příliš sympatické. Vybudovala díky tomu ovšem úžasnou sbírku moderního umění. A rozhodla se darovat ji České republice. Ať už o to ČR stojí, nebo ne. Hlavní roli ve hře o jejím životě přijala Taťána Vilhelmová (která se mezitím stihla vdát a změnit jméno, takže na programu už je Taťána Dyková). Rozporuplný vztah mám nejen k mecenášce paní Mládkové, ale i k herečce, která ji hraje. Takže když řeknu, že hra a obzvlášť Taťána Dyková byly výborné a já s radostí při potlesku spolu se zbytkem hlediště vstala, můžete mi věřit, že to nebylo ze zaslepeného obdivu ani k jedné z nich. Taťána Dyková byla opravdu úžasná, měla naprosto přesně nastudovaná gesta stoleté dámy (paní Mládkovou jsem před asi deseti lety měla možnost potkat na vernisáži v její galerii) a hraní přizpůsobila i hlasový projev. Hra probíhá v areálu Sovových mlýnů, kde se Museum Kampa nachází a atmosféra letní scény byla vážně výborná. Pokud bych měla mít kritickou poznámku, tak snad k tištěnému programu. Za 85 korun bych si představovala víc než čtyři listy, na kterých jsou pouze vyjádření hlavní herečky a režisérky plus pár fotek z představení. Inu Meda Mládková uměla vždy vydělat peníze, tak to alespoň zapadalo do ducha divadelní hry.

Měla jsem i dostatek času na knihy, přesto jsem dala jen dva kousky, tady jsou:

Benoite Groultová: Budiž žena!
Anotace z cbdb: Několik často ironických zamyšlení nad historickým vývojem úlohy ženy v lidské společnosti.
Při čtení úvodu jsem si říkala, zda jsem nesáhla po nějakém cestopisu, Benoite Groultová se v něm totiž vyznává ke své lásce k Bretani. Ale pak jsem začala číst samotné články a hned jsem byla ujištěna, že opravdu nečtu cestopis, ale feministické eseje. Benoite se narodila mezi válkami a emancipační hnutí šedesátých let zažila už jako dospělá. Kniha vyšla v sedmdesátých letech. Bylo fajn porovnávat tehdejší (ne příliš utěšenou) situaci se současností. Mnoho věcí se pro ženy změnilo k lepšímu. O to mrazivější byly části, které působily, jako by je napsala dnes. Ale je vidět, že nejen ženský svět se mění k lepšímu.



Torey L. Hayden: Zvíře
Anotace z cbdb: Jsou knihy, které pohladí, zatímco jiné jdou čtenáři proti srsti – přesto se od nich ale nemůže odtrhnout. Jednou z nich je další příběh zkušené dětské psychoterapeutky, tentokrát o teenagerovi Kevinovi, který se na začátku románu utíká před lidmi do pomyslné klece stolů a židlí. Pod stolem a chráněn židlemi odmítá komunikovat a nikdo si s ním neví rady. Jeho lékařská anamnéza není k nalezení, není jasné, co se mu přihodilo a kdo mu ublížil. Autorka krok za krokem rozplétá složitý případ dětské úzkosti, která u Kevina vedla k neřízené agresivitě. Dlouhodobá terapie a až neuvěřitelná míra empatie a pedagogické intuice vede k pomalému a těžkopádnému uzdravení zprvu nezvladatelného Kevina, kterému děti přezdívají Zvíře.
Torey je vážně neuvěřitelný člověk. Tolik trpělivosti! A nejen se svými dětmi, ale i s personálem nemocnic a byrokraty. Dokáže ovládnout své emoce, aby případnou hádkou nebo výbuchem zlosti nevhodně neovlivnila budoucnost svým ubohých dětí. Navíc moc dobře píše. Prolínání příběhu němého teenagera Kevina a malé indiánské holčičky dodalo knize vyváženost. V této konkrétní knize mě potěšilo, že Torey nepracuje jako učitelka, a tudíž není závislá na konci školního roku. Jak sama v knize píše, rozloučení s "pacientem" je přirozenější a končí, až když je na to dítě připravené. Její knihy si musím dávkovat, jsou sice skvělé, ale emočně náročné.

No a teď mám rozečtenou pouze knihu v mobilu. Obě knihovny, které navštěvuji, mají právě zavřeno, takže budu muset sáhnout do své (nebo hous.enčiny) knihovny. Jak to dopadne, se dozvíte za týden. Hezký poslední červencový týden.

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz