Čtenářská výzva: leden (hous.enka)

10:00

První měsíc letošního roku se chýlí ke svému závěru, a tak je na čase sepsat první článek o čtenářské výzvě. Tentokrát jsem se rozhodla držet basu s togaf, a proto se i já v dnešním článku budu věnovat knize-cestopisu, který mě vzal na výlet kolem světa a zpět.
 
 


Respektive nejde o cestopis v tradičním smyslu slova. Od toho mám přichystaného Ládíka Ziburů a jeho nejnovější Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii. Sáhla jsem po knize, která si za svůj cíl dala připravit poutníka na jeho cestu:
 
 

Janet Hall: Jíst. Spát. Jít. Jíst. Spát. Jít. Průvodce jedním z nejmagičtějších způsobů cestování - poutnictvím

Protože proč chodit kolem horké kaše, když v každém z nás dříme kus poutníka. Janet Hall ve své knize nerozebírá motivy, které člověka vedou k tomu, aby se vydal na pouť. Předpokládá, že po knize saháte ve chvíli, kdy už sami víte, že poutnictví je odpovědí na vaše otázky. I tak ale v úvodních částech najdete pojednání o tom, co od takového poutnictví lze očekávat a jak se na něj mentálně připravit.
V další části vám dá Janet tipy, co si sbalit s sebou do batohu, co nezapomenout a co rozhodně nechat doma. Batoh si tedy zabalíme, překročíme práh, nasedneme do vlaku a vydáme se na pouť samotnou. Pak už jsme s Janet na -  teoretické (já měla v hlavě Santiago de Compostela, ale to kvůli té mušli na obálce) - pouti, kde jíme, spíme a zejména chodíme. Bolí nás nohy, chceme to vzdát, ale jdeme dál. Až dojdeme do cíle.
V poslední části se vracíme domů. Vystoupíme z letadla, překročíme práh, projdeme si fotky, schováme suvenýry a čekáme, než přijde impuls k další pouti (ahoj Láďo!).
 
Kniha je členěna zhruba do deseti kapitol po patnácti stranách. Každá kapitola má nadpis, který obsahuje to, co od dané kapitoly můžeme čekat. Dobře se pak v knize hledá, když hledáte konkrétní část. Navíc nad nadpisem každé kapitoly je opět svatojakubská mušle. Ach.
Pokud jde o obálku, zaujala mě hlavně tou mušlí. Jinak je poměrně tmavá a mohla by být klidně propracovanější. Ale jasně, účel splňuje. Mimochodem v originále vypadá obálka naprosto stejně, jak vidíte.
Čím si mě kniha naopak naprosto získala (kromě mušlí) jsou všudypřítomné citáty nejen o poutnictví a cestování. Janet Hall se nebojí použít citáty jak z Bible, tak z Hvězdných válek. Cituje Eleanor Roosveltovou i Arnolda Schwarzeneggera.
Ukazuje to na autorčin rozsah zájmů. A taky na fakt, že viděla mimo jiné i Kokosy na sněhu. A nebojí se z nich citovat!
 
Víte, hned po rozečtení knihy jsem totiž měla pocit, že půjde o takovou tu divnou motivační knihu, která pracuje s vaší psychikou a analyzuje vaše problémy. To se naštěstí ukázalo jako bezpředmětné, protože autorka se opravdu soustředí na poutnictví jako na jistou formu přechodového rituálu. Rituálu, který vás určitě změní, ale to, jak změna proběhne, je čistě na vás.
A proto jsem tuhle knihu četla ráda a chtěla jsem se o ni s vámi podělit.
Kniha je napsána velmi čtivě a umím si dokonce představit, že bych si ji s sebou vzala i na nějakou pouť.
No a samozřejmě mě tedy autorka nalákala na pouť do Santiaga de Compostela.
Co, togaf? Nepůjdeme letos na pěší výlet do Španělska?
 
 
 
PS: Aktuálně ji koupíte v prodejnách Levných knih za 29,-
 
 
 
 
1. Populární komiksová kniha

2. Kniha, která má netypické grafické zpracování 

3. Česká kniha, jejíž překlad i vyšel v zahraničí 

4. Dětská kniha, která má co říct i dospělému čtenáři 

5. Sbírka básní, ke které se už dlouho chystám 

6. Kniha, jejíž děj se odehrává v Praze 

7. Tradiční vánoční kniha, kterou čtu každý rok 

8. Knihu, která má na čbdb špatné hodnocení (méně než 20 %) 
 
9. Cestopis, který mě vezme na výlet kolem světa a zpět 
10. Kniha, jejíž obálka je převážně zelená 

11. Kniha, která má víc než 400 stran

12. Audiokniha

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz