Dočteno podle hous.enky (49. týden)

10:50

Uplynulý týden se nesl ve znamení zabíjačky. Pravé úřednické, jak si můžete přečíst na lístkách, muhehe.
 
 
 


Nebojte, porcovalo se opravdu prase, úředníky jsme v tomhle kole ušetřili. Jedla jsem tam hlavně koláče a nejrůznější perníky a perníčky, takže za sebe vám zabíjačku doporučuju všema deseti. Pokud se tam chcete najíst vepřového, je možná lepší zajít si do restaurace na steak z panenky... Ale každého volba, že jo.
A knížky? Ty jsem tenhle týden moc nestíhala. Zase jsem četla hlavně na cestách - Cinder už mi dělá společnici druhým týdnem a Opráski jsem měla přečtené během jedné cesty autobusem. A vlastně Barbarellu jsem stylově četla v posteli. Tam já totiž čtu nejradši. A kde čtete rádi vy? Můžete nám to napsat třeba dolů do komentářů.

Dočteno

Jean-Claude Forest: Barbarella

Anotace z cbdb: Legendární černobílý komiks Jeana-Clauda Foresta ze šedesátých let. Sexuální revoluce a myšlenky hippies v klasickém komiksovém díle.
Barbarella je kult, o tom není pochyb. Prověřilo ji uplynulých padesát let. Ale má šanci oslovit i soudobé čtenáře? Já si myslím, že ne.
Děj celé knihy se odehrává na různých místech ve vesmíru, kterým Barbarella cestuje ve své vesmírné lodi. Objevuje nové světy, nové kultury, nová stvoření, muže a sex s nimi... Jo, zní to jako odkaz velké sexuální revoluce 60. let, ale děj se odehrává v obrovských skocích, charaktery postav nejsou nijak propracované a celé je to na mě hodně zmatené a těžko uchopitelné.
Opravdu  moc se mi líbí styl kresby Jean-Claudea Foresta. To, jak Barbarella kouká na čtenáře, je opravdu perfektní. Je to, jako by na vás mrkala. To mě baví. Je to kresleno například mnohem přirozeněji než Druuna, kterou bych označila jako chlípnější Barbarellinu sestru. Jenže Druuna pro mě byla nejen kompaktnější, ale nechyběl jí nadhled a vtip. Což o Barbarelle říct nemůžu.
Ženou  mého srdce tedy po tomhle zápase Druuna vs. Barbarella zůstává Druuna. Její vesmír je zkrátka mnohem zábavnější.
 
Jaz: Opráski sčeskí historje
Anotace z cbdb: Znáte skutečné příběhy Cylira a Metojeda, Fridexe Falcskiho, Zmikunda Lucembruskiho nebo Dementa Kutwalda? Víte, jak se skutečně staly významné události historie českých zemí? Pokud si myslíte, že ano, OPRÁSKI SČESKÍ HISTORIE vám dokáží, že ne! Velikán českých dějin a ústřední postava oprásků Zmikund Lucembruski je v knize popisován takto: „Velmi schopní chlapík, žeje aš s poďivem, žeho Češi nemaj vůbec ráďi. Narosďíl ot ěho bráhci Valcava IV., coš bil oběktivňě magor. Po slavním taťinkovi to nemňel lechkí, a protože bil mlaší sin, zbili naněj jen Uhri.“ No, nekupte to! Za „nakradatelství Garda“ bychom chtěli poděkovat „historickímu ústafu“, že jsme byli vybráni z mnoha kandidátů a mohli jsme tento cenný klenot české literatury, vyskytující se doposud pouze na sociálních sítích, vydat knižně. A pokud se vám to nelíbí, tak SE STIM SMIŘte!
Já se s tím smířit moc neumím. Jaz je borec a baví mě jeho pohled na historii (obsah), ale co mě nebaví je ta čeština (forma). Tohle je na mě už moc postmoderní. Víc najdete ve středečním článku věnovaném čtenářské výzvě na listopad.
 

Právě čtu

Marissa Meyer: Cinder

Anotace z cbdb: 1. kniha v sérii Měsíční kroniky.
Šestnáctiletou Cinder považuje většina lidské společnosti za nepovedenou hříčku techniky a její macecha za neúnosné břemeno. Být kyborg ale má i své výhody - mozkové rozhraní poskytuje Cinder nevšední schopnost opravovat věci, díky čemuž se stane nejvyhlášenější mechaničkou ve městě. Právě tato pověst přivede k jejímu stánku prince Kaie, který potřebuje před výročním bálem opravit porouchaného androida. Princ opravu v legraci nazve otázkou národní bezpečnosti, ale Cinder má podezření, že věc je mnohem vážnější, než jí je princ ochoten prozradit.
Cinder touží udělat na prince co nejlepší dojem, ale se všemi plány je konec, když se její mladší nevlastní sestra a jediná lidská přítelkyně nakazí smrtelným morem, který sužuje Zemi už celé desetiletí. Macecha obviní z dceřiny nemoci Cinder a nabídne její tělo pro výzkum moru, což je „pocta", kterou dosud nikdo nepřežil.
Ale netrvá dlouho a lékaři zjistí, že jejich nové pokusné morče je zvláštní. Chirurgové, kteří proměnili Cinder v kyborga, něco skrývali. Něco cenného.
Něco, kvůli čemu jsou někteří lidé ochotní zabíjet...
Tak zatím dobré. Jsem před poslední pětinou knihy a musím říct, že se mi Cinder líbí. Mechanička jedna! Doufám, že oživí nějaké roboty a stane se z ní rebelka a že konečně bude mít něco s Kaiem... To jak kolem sebe chodí je strašně zdlouhavéééé.
Další díl si určitě ráda přečtu.
 


You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz