Další návštěva v Levných knihách

11:23

    Je na čase vám to přiznat. Jmenuju se Kristýna a jsem závislá na nákupu knih. No a když dorazí novinky do Levných knih, stává se ze mě holka magor, mám zatměno před očima a výsledek je... plná kabelka knih. Kdyby každá kniha byla boty, věděla bych, že jsem bez šance je unosit. Ale takhle? Vždyť já VÍM, že s další dočtenou knihou se zvyšuje šance, že se k těm knížkám, které mám doma, dostanu.
    Ale popořádku. Hodí se uvést na pravou míru, že ta holčička nalevo nejsem já. Tolik knih (najednou) jsem si v Levných knihách nepořídila a ani nemám doma takové boty nebo punčocháče.
 
    Ale taky bych jí klidně být mohla, protože ta včerejší hromádka z LK je opravdu solidní.
    Nakonec to vidíte sami: šest různých knížek nejrůznějších žánrů s různými (mými) očekáváními. Pojďme se na můj nákup za dvě stě třicet korun podívat trochu blíž. Třeba vás taky k návštěvě nalákám.


 

Heinz Pannwitz: Pannwitzova zpráva o atentátu na Heydricha

Anotace z cbdb (zkráceno):  Heinz Pannwitz, za války šéf oddělení pražského Gestapa, byl krátce po 27. květnu 1942 jmenován šéfem zvláštní komise pro vyšetřování atentátu. Jeho zpráva je tedy historicky nejcennějším dokumentem o všech okolnostech atentátu na Heydricha, ale i o chování jeho vykonavatelů a spolupracovníků v kritických dnech po atentátu. Současně také dává nahlédnout do myšlení těch, kteří rozhodovali o odvetných opatřeních proti českému lidu a v jistém slova smyslu i o stavu české společnosti před atentátem a po něm. Pannwitz byl zvláštní postavou. Byl špičkovým vyšetřovatelem, ale pro neshody s nadřízenými sám požádal v září 1942 o přeložení na Východní frontu. Po svém zatčení francouzskou vojenskou policií počátkem května 1945 v Rakousku byl na vlastní žádost vydán nikoliv západním spojencům, ale do Sovětského svazu. Kupodivu nebyl Sověty popraven a po odpykání trestu se vrátil do Německa, kde v roce 1959 na základě svých vzpomínek a dochovaných dokumentů, napsal zprávu v podobě, ve které ji předkládáme českému čtenáři.
    Pannwitzovu zprávu jsem samozřejmě četla hned po dočtení knihy Dva proti Říši. Ach, jako by to bylo včera, kdy jsem celý měsíc louskala jen samou literaturu k atentátu, parašutistům a Heydrichovi. Je to téma, ke kterému se dodnes ráda vracím, takže jsem Pannwitzovu zprávu o atentátu na Heydricha chtěla mít v domácí knihovničce.
    O její objektivitě samozřejmě můžeme pochybovat nebo se nad ní pozastavovat, ale jako dobový dokument má i dnes vysokou výpovědní hodnotu a ke (kritickému) čtení vám ji rozhodně doporučuji.
 

Gail Carson Levin: Zakletá Ella

Anotace z cbdb: Kniha vypráví příběh dívenky Elly, která žije v magickém světě, kde jsou všechny děti při narození obdarovány pohádkovou Kmotřičkou. Ella jako dar a zároveň prokletí dostala poslušnost a proto nemůže odmítnout žádný příkaz. Aby se osvobodila a získala vládu nad svým životem, musí přelstít království plné obrů, lidožroutů, zlých nevlastních sester, mluvících knih a zákeřných intrik. Pokud se jí to podaří, možná na své cestě potká lásku.
    Kniha má velmi podivnou (za sebe říkám ošklivou) obálku. Nezavadila bych o ni pohledem. Ale znám stejnojmenný film s Anne Hathaway, tak jsem byla zvědavá. Ano, jednou na svou zvědavost jistě dojedu, ale já prostě ráda čtu i knihy, jejichž filmové zpracování už mám za sebou. Například se chystám na Marťana.
     Očekávám pohádku a tu trapnou obálku asi polepím nějakýma hezkýma samolepkama. Na článek o mých jarních samolepkách z Tigeru a z aliexpressu se mimochodem můžete těšit již brzy, muhehe.
 

František Cinger: Smějící se slzy aneb soukromý život Jana Wericha

Anotace z cbdb: Je to o Werichovi, a zároveň o zemi, kde žijeme. (No tak anotace z cbdb se moc nepovedla... Tady máte anotaci z Kosmasu: Za maskou velkého klauna, který rozdával moudrý humor plnými hrstmi, se skrýval zranitelný člověk, který musel v soukromém životě překonat mnoho vážných a bolestných překážek. Werich, Voskovec a Ježek jsou životním tématem známého publicisty a autora Františka Cingera. Devět let od prvního vydání této knihy mu umožnilo Werichovu biografii obohatit o mnoho nových a dosud nepublikovaných postřehů a souvislostí.)
    Wericha mám od dětství ráda. Říkáte si, že je to blbost, že od dětství Wericha nikdo nemůže chápat. Tak já vám říkám, že jo. A mám hned dva důkazy: Pan Tau (a Klaudie - tak by se jednou mohla jmenovat moje dcera, protože tu holku jsem milovala) a hlavně Lakomá Barka a Fimfárum celé. Pak se to už jen nabalovalo: Osvobozené divadlo, Lincoln 1933, Medvěd, Uspořená libra, rozhovory, postřehy... A teď se ráda dozvím něco z Werichova soukromého života. Vypadá to, že František Cinger by mohla být správná volba, neb má na svém kontě několik werichovských knih.
 

Lukáš Hrdlička: Lovci snů

Anotace z cbdb: Někdo loví lidi a někdo zas sny. Ale pokaždé jde o život! Praha 2064. Stát kontroluje pouze střed Prahy. Ostatní městské části se odtrhly a zavedly vlastní pravidla, která jsou často vynucována gangy. Tunely nepoužívaného metra obsadili zločinci a sběrači, na okraji města stojí věže na ochlazování atmosféry. Praha je město mnoha národností a kultur, které se navzájem mísí. Podstatná část života se odehrává na Síti - vyspělé virtuální realitě, vyvinuté z internetu. Originální nápady a vize se staly nejcennějším zbožím, které lovci snů prostřednictvím Sítě kradou přímo z myšlenek lidí. V tomto světě se pohybuje Marek Sagapov, lovec lidí s pověstí neúnavného pronásledovatele, který dostal za úkol najít zranitelnou dívku. Během pátrání však rychle zjišťuje, že nic není tak, jak na první pohled vypadalo. Jsou tu i další, kteří o dívku usilují. Sagapov se dostane do ohrožení a bude muset využít všechny své schopnosti, aby celý případ dotáhl do úspěšného konce. Klíčem by měli být lovci snů.
    Urban fantasy v českém pojetí se rozhodně nebráním. Navíc jsem holka povrchní a oslovila mě obálka a font písma, takže... Buď to vyjde, nebo kniha poputuje dál. Za 29,- není co řešit.
 

Catherynne M. Valente: Nesmrtelný příběh

Anotace z cbdb: Catherynne M. Valenteová v Nesmrtelném příběhu vychází z dobré znalosti ruských pohádkových motivů. Nejen motivicky, ale i po jazykové stránce Nesmrtelný příběh připomíná nejlepší díla magického realismu ve své nejčistší podobě (připomeňme v této souvislosti například povídkovou tvorbu Maxima Gorkého). Marija Morevna, hlavní hrdinka románu, už jako dítě objeví bránu do světa kouzel, a tím navždy určí svůj osud. Stojí tak po celý život rozkročena mezi dvěma světy – realitou Ruska první poloviny 20. století a říší Života Kostěje Nesmrtelného. Ale ať už mezi rusalkami, obry a domy spletenými z lidských vlasů a kůže, nebo s přídělovými lístky v ruinách bombardovaného Petrohradu, zakouší Marija Morevna sílu pravé lásky, bolest z osudových ztrát, chvilkovou opojnost štěstí, nesnadnou volbu mezi Dobrem a Zlem a nevyhnutelnost osudu – prožívá svůj nesmrtelný příběh.
    Myslím, že něco takového jsem ještě nečetla. Nebráním se nejrůznějším návrhům a na knížku mě upozornil post ve skupině Co čteme na Facebooku, kde jeden čtenář byl rozhořčen, že je tahle výborná knížka ve výprodeji za 49,-.
 

Marianne de Pierres: Nylonový anděl

Anotace z cbdb: 1. kniha v sérii Parrish Plessis.
Postapokalyptický svět, kde jen bohatí žijí v bezpečí a ostatní můžou jít k čertu, naučil Parrish užitečnou taktiku, jak přežít. Například to, že nesmí zkřížit cestu Jamonu Mondovi. Co si však počít, když objevíte příležitost, jak z tohoto světa uniknout?
    Tahle série nemá na cbdb tak dobré hodnocení, ale mně postapokalyptický svět stále přitahuje a nejinak je tomu v případě Nylonového anděla.
    Na sérii Parrish Plessis jsem zvědavá a doufám, že vám už brzy budu schopná říct, jestli stojí za přečtení.
 
 
 
    A to byl můj nákup v Levných knihách. Ke knihám v Levných knihách přistupuju jako k časopisům: nemrzí mě dát za knihu s líbivou obálkou čtyřicet korun a pak ji poslat do světa/na destruktivní digitalizaci. Čas od času se mi podaří trefit na knihu, kterou si v knihovně nechám a čas od času se do ní vracím. Teda teď si lžu do kapsy, protože mám tolik knih, že není kdy se k nim vrátit. Ale kdybych chtěla, tak bych mohla, protože oblíbené knihy mám na viditelném místě ve své domácí knihovně. Víte, jak to myslím, že jo.
   Co vy a Levné knihy? Nakupujete tam? Anebo se tomuto obchodnímu řetězci raději z dálky vyhýbáte?


PS: S ohledem na fakt, že se nám ani po týdnu výherkyně knihy Copatá máma neozvala, daly jsme šanci druhé vylosované. A tou je odpověď Tyrkysové knihovničky. Blahopřejeme, zaslání dohodneme přes mail.

 
 
 
 
 
  

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz