Pražský Signal festival

10:00

Rok se s rokem sešel a koncem tohoto týdne nás čeká další ročník již tradičního svátku světel - Signal Festival.
Nechám tedy knihu doma a půjdu si některé instalace prohlédnout. Které to budou, si můžete přečíst v tomto článku.
 
 



Ano, letos popáté se celá Praha (a přilehlé okolí) vydá do pražských ulic, aby se kochala krásou kouzelných světelných paprsků, které promění důvěrně známá místa v zážitky, při kterých se vám bude tajit dech.
Tedy tak by to mělo být. Realita občas bývá trochu jiná: ulice jsou narvané k prasknutí, lidi do sebe šťouchají, pořvávají na sebe a když jdete na projekci trochu později, je město plné opilců. Právě s opilci mám spojený snad předloňský ročník, když ještě rekonstruovali vodárenskou (?) věž u galerie Mánes a opilci skákali na koleje před jedoucí tramvaje... Další rok už u Mánesa nic nebylo. Nebo alespoň já jsem se téhle části vyhnula.
 
Letos jsou dvě možné trasy, jak si celý festival projít. Ta první se jmenuje Centrum a procházíte - světe div se - historickým centrem Prahy. Ta druhá se jmenuje Vinohrady a já mám pocit, že právě po té se letos vydáme.
Vinohradská trasa totiž obsahuje i kostel svaté Ludmily na náměstí Míru, kde bývají tradičně nejkrásnější projekce. Letos se projekce na Ludmile ujal Yann Nguema z Francie. A vypadá to, že by to mohl být opravdu povedený videomapping: "Aby autor projektu Caryatyds Yann Nguema mohl navodit dojem pohybu desítek tisíc kamenů, po čtyři roky vyvíjel vlastní software. Tento videomapping totiž pracuje s každou z přibližně 50 tisíc cihel, které tvoří fasádu kostela sv. Ludmily.
Karyatidy jsou sochy ženských postav, které ve skutečnosti slouží k tomu, aby hlavami podpíraly různé části fasády. Právě tímto architektonickým prvkem bylo inspirováno množství postav připomínající strážce nebo atlanty, kteří vstávají z cihel svatoludmilského kostela a pulzují v zajetí futuristické choreografie."
Zajímavostí je, že propojení začátku videomappingu s mobilním telefonem. Tvůrci slibují, že pokud se připojíte na stránku www.odpocet.eu, vyšlete na kostel svaté Ludmily "vaši vlastní palivovou částici. Čím více vás bude, tím dříve dojde k expanzi!"
Další projekcí, kterou bych letos ráda viděla, je projekce na náměstí Jiřího z Poděbrad. Tu letos po svém pojal Australan Kit Webster a měla by představovat tři různé brány, na které se budou promítat série projekcí, přičemž se má ztrácet rozdíl mezi tím, co je realita a co jen projekce.
Ano, mám ráda tyhle dynamické projekce. Ty statické si totiž většinou jen prohlédnete a bez nějakého většího zájmu pokračujete dál.
Co vy? Chystáte se na Signal festival, nebo vás tahle akce nijak nezaujala?

PS: Fotografie a citace jsou ze stránek festivalu https://www.signalfestival.com/

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Zdroj obrázků a fotek

Veškeré obrázky a fotografie na tomto blogu jsou buď naše vlastní, nebo z následujících zdrojů: www.pixabay.com, www.cbdb.cz